instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Istraživanje povodom Svjetskog dana hrane: Znate li šta je glifostat – otrov oko nas

Istraživanje povodom Svjetskog dana hrane: Znate li šta je glifostat – otrov oko nas

U okviru obilježavanja 16. oktobra, Svjetskog dana hrane, Centar za životnu sredinu pokrenuo je istraživanje kojim traže mišljednje građana BiH o upotrebi kontroverznog herbicida glifosata, koji je proglašen karcinogenim.

Građani ovom prilikom, putem ankete, treba da iskažu svoje mišljenje o dozvoli za upotrebu glifosata, kao najprodavanijeg herbicida na svijetu, u Bosni i Hercegovini.

Inače, ovaj herbicid Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma proglasila je vjerovatno karcinogenim, dok se Europska agencija za sigurnost hrane i Europska agencija za hemikalije ne slažu s ovom klasifikacijom. Ipak, EU još uvijek nije donijela odluku da li će odobriti upotrebu glifosata nakon decembra 2017. godine.

Centar za životnu sredinu je u septembru obavio nasumično uzorkovanje namirnica u Banjoj Luci i pet uzoraka analizirao na ostatke glifosata u certifikovanoj laboratoriji. Svi uzorci su imali nivo glifosata manji od 0.1 mg/kg, što predstavlja maksimalne dozvoljene količine glifosata u namirnicama, te su u zakonski propisanom opsegu.

“Za ovakve rezultate moramo biti zahvalni činjenici da su genetski modifikovani usjevi zabranjeni u Bosni i Hercegovini, a glifosat se ipak najviše koristi upravo na njima. Ipak, upotreba glifosata je široka, te se koristi i na voćnjacima, njivama prije i poslije žetve, na javnim prostorima itd. Zbog toga se moramo zapitati koliko smo mi, ali i ostali biljni i životinjski svijet, zapravo izloženi ovom herbicidu i da li njegova upotreba treba da bude produžena“, navela je Marina Kuburić, iz Centra za životnu sredinu.

Istraživanja u Europi su pokazala male nivoe glifosata u mnogim namirnicama, od piva do brašna, a ovom vjerovatno karcinogenom herbicidu izloženi smo i u parkovima, na ulicama i slično. Također, utvrđeno je prisustvo ovog herbicida u urinu kod 43.9% evropskih ispitanika.

Ukupna izloženost može biti opasna po ljudsko zdravlje, te u Centru za životnu sredinu smatraju da se dozvola za korištenje glifosata u Bosni i Hercegovini ne smije produžiti poslije decembra 2017. godine.

“U Europi je probuđena svijest o ovom problemu, te mnoge države, poput Italije, zabranjuju upotrebu glifosata na javnim površinama, dok Francuska planira do 2022. godine u potpunosti da zabrani glifosat, bez obzira na odluku Europske komisije. Ovo je put kojim treba ići i Bosna i Hercegovina, kako bismo zaštitili naše građanke i građane, ali i biodiverzitet koji nas okružuje“, izjavio je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Kampanja se provodi uz finansijsku podršku fondacija GEKKO i Grassroots iz Njemačke.

Anketu možete pronaći ovdje.

KOMENTARI