Italija proširuje “crvene zone”, u petak oboren rekord novozaraženih

HomeVijestiGlobus

Italija proširuje “crvene zone”, u petak oboren rekord novozaraženih

Korona je odnijela još jedan mladi život: Preminuo je Armin Smajlović, direktor udruženja “Oaza”

Ograničenja usmjerena na usporavanje porasta boja slučajeva koronavirusa bit će proširena u mnogim italijanskim regijama, a Toskana i Kampanja bit će označene kao visoko rizične “crvene zone”, objavilo je u petak ministarstvo zdravlja.

Italija je jučer registrovala rekordnih 40.902 novozaraženih čime ukupan broj od pojave koronavirusa februaru iznosio 1,1 milion. Podaci pokazuju da je broj zaraženih trostruko povećan za mjesec dana.

U želji da suzbije širenje virusa Vlada Italije je prošle sedmice stvorila tzv. troslojni sistem, s različitim stepenima u svakom području, u početku smještajući četiri regije u crvenu zonu, dvije u narandžastu, a ostatak u žutu zonu umjerenog rizika .

Kategorizacija se radi na sedmičnom nivou uzimajući u obzir broj zaraženih i popunjenost bolnica.

Toskana i Kampanija bit će dodani u nedjelju na crvenu listu, pridružujući se sjevernim regijama Lombardija, Pijemont i Valle D'Aosta, pokrajini Bolzano i Kalabriji.

Ljudi koji žive u tim područjima smiju napuštati domove samo zbog posla, zdravstvenih razloga ili hitnih slučajeva. Barovi, restorani i većina trgovina moraju ostati zatvoreni.

“Imali smo samo četiri slučaja u Lombardiji u augustu. Sada imamo više od 800 pacijenata na intenzivnoj njezi”, rekao je Enrico Storti, direktor jedinice intenzivne njege u bolnici u gradu Lodi.

On je kazao da sada svi znaju šta trebaju uraditi i da je Italija spremnija nego u martu i aprilu.

Ali i umorni smo i nije lako pronaći istu energiju, pronaći istu snagu koju smo mogli iskoristiti u prvom valu”, rekao je za Reuters.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: