instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Jaja A klase iz BiH uskoro u marketima u Evropskoj uniji

Jaja A klase iz BiH uskoro u marketima u Evropskoj uniji

Otklonjeni uočeni nedostaci na putu da se jaja A klase plasiraju na tržište Europske unije

Kopredsjedavajući Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH Predrag Miličić izjavio je da su otklonjeni uočeni nedostaci na putu da se jaja A klase plasiraju na tržište EU, o čemu će uskoro biti obaviještena i Evropska komisija.

Miličić je rekao u Doboju, gdje je danas održan sastanak ovog odbora, da peradari u BiH moraju prevenirati pojavu salmonele i dokazati da su na tom putu otklonjeni uočeni nedostaci.

On je naveo da će o postignutim rezultatima obavijestiti Evropsku komisiju nakon čega tokom ove godine očekuje inspekciju inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU, nagovijestivši da se odobrenje o izvozu jaja A klase može dobiti i samo na osnovu izvještaja domaćih institucija.

Miličić je podsjetio da je ova grana u decembru pokrenula inicijativu za izvoz rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića, kao i tovnog materijala kada je živinarstvo u pitanju.

– EU je veliko tržište. Ukoliko budemo odobreni za A za klasu, to automatski stvara preduslove da možemo da dižemo kapacitete koje moramo sad prilagođavati okolnostima na način tržištu BiH i regiona, to će povući i ostale proizvođače da uđu u odobravanje od Kancelarije za veterinarstvo BiH, a time i upošljavanje novih ljudi i novih kapaciteta -, izjavio je Miličić.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić rekao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, zajedno sa svim drugim nadležnim organima, aktivno učestvuje u vezi sa stvaranjem preduslova za izvoz hrane životinjskog porijekla.

-Time su stvoreni preduslovi da danas izvozimo mlijeko, meso peradi, med, ribu i druge proizvode. Nama je sada u ovom trenutku cilj da omogućimo izvoz jaja A klase u EU – rekao je Lukić i podsjetio da se na tržite EU već izvoze jaja A klase, ali pod B klasom za konditorsku industriju.

On je naveo da se aktivno sprovodi program kontrole na salmonelu i najavio da će veterinarski inspektori i druge nadležne institucije već od naredne sedmice krenuti sa uzorkovanjem svih farmi koka nosilja kako bi se potvrdio slobodan status.

– Sve ostale predaktivnosti u smislu registara proizvođača smo već uradili – rekao je Lukić, koji smatra da bi izvoz konzumnih jaja na tržište EU značio mnogo za Republiku Srpsku, s obzirom na velike proizvođače koji ispunjavaju najozbiljnije standarde.

Predstavnica kompanije “Iradia” iz Laktaša Biljana Tomić rekla je da sa 50 radnika na godišnjem nivou proizvedu 13.000.000 rasplodnih jaja, koja trenutno ne mogu izvesti na tržište EU.

–BiH trenutno ima viškove u proizvodnji te vrste robe i mi te viškove uspijevamo da plasiramo na tržište Srbije. Radili smo i neke izvoze na tržišta zemlja Bliskog istoka -navela je Tomićeva.

Ona je istakla da bi izlazak na tržište EU doveo i do proširenja njihovih kapaciteta, ali i do novog zapošljavanja.

KOMENTARI