Jaja su zdrava, ali postoji nešto na šta morate paziti

HomeMagazin

Jaja su zdrava, ali postoji nešto na šta morate paziti

Nestašica jaja u BiH, cijena školjke i do 10 KM!

PRIMIJETILI ste sigurno da na tržištu postoje skroz različita jaja – nekima je žumanjak svjetlo žuti, nekima već naginje na crvenu boju – šta to znači?

Stručnjaci navode nekoliko razloga, no najvažniji je taj da različita boja žumanjca upućuje na njihove različite nutritivne vrijednosti. Tako su jaja uzgojena na organski, prirodniji način znatno crvenija od onih uzgojenih industrijski.

Jaja su ono šta koke jedu

Kokice koje slobodno šeću dvorištem nisu vegetarijanke, kao one iz kaveza. One se slobodno hrane zrnjem i ostacima povrća koji u sebi imaju važan sastojak znan kao ksantofil – hrane se mrkvicama, listovima kelja, brokulom, salatom i sve to žumanjcima daje tu tamno crvenu boju. Osim toga, kokice si slobodno priušte i pokoji mesni zalogaj jedući crviće, ličinke, kukce pa čak i male glodavce.

Kokice iz kaveza jedu pak sam i isključivo zrnje što ih čini vegetarijankama, a njihova su jaja bljeđe žute boje šta je glavna indikacija nedostatka proteina koja nalazimo u jajima “slobodnih” kokica. Samim time njihova se nutritivna vrijednost ne može i ne smije izjednačiti.

Nutritivne vrijednosti

Jaja lišena šarolike hrane kojima se kokice hrane u sebi nemaju samo manjak proteina. Naime, zrnje kojim se hrane kokice iz kaveza u jako maloj mjeri sadrže i druge važne vitamine i minerale koja bi jaja trebala sadržavati, a to je prvenstveno beta-karoten, Omega 3 masne kiseline te vitamini A, D i E – a sve to u velikoj mjeri imaju jaja kokica iz organskog uzgoja. Zato su organski dobivena jaja znatno zdravija od onih blijedih industrijskih te je samim time djetetu dovoljno dati za obrok jaje bez priloga jer znate da je njime ono zadovoljilo dobar dio potrebnih nutritivnih sastojaka za jedan obrok.

A kako je moguće izvana vidjeti je li riječ o dobrom ili lošijem jajetu? Pa baš kao što su jaja iz organskog uzgoja superiornija od onih industrijskih, tako je i njihova ljuska znatno tvrđa i neće se slomiti blažim stiskom onako kako je moguće samo jednim prstom probiti ljusku industrijskog jajeta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0