instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Japanska jabuka u Sanskom Mostu

Japanska jabuka u Sanskom Mostu

U dvorištu Esada Budimlića u Sanskom Mostu raste japanska jabuka, vrlo neobična i izuzetno rijetka voćka za naše podneblje.

Vlasnik kaže kako je ove godine jabuka rodila kao nikada do sada i očekuje i do dvije stotine kilograma plodova sa stabla ove neobične biljke. Budimlić kaže da je sadnicu ovog voća dobio prije dvadesetak godina i da je zasadio u blizini svoje kuće. Kaže kako nije očekivao da će se voćka uspjeti održati i plašio se da će je zima uništiti, ali se voćka održala i iz godine u godinu daje sve više plodova. Pojašnjava da japanska jabuka raste na Dalekom istoku i uspijeva u toplijim krajevima.

Na našim prostorima uzgaja se u Hercegovini i Dalmaciji, gdje je poznata pod nazivom pomikaki. Budimlić ističe kako je jabuka zasađena odmah pore ljeten kuhinje, na mjestu gdje je dobrim dijelom zaštićena od vremenskih nepogoda.

Budimlići ističu da nikada nisu preduzimali posebne mjere kako bi zaštitili voćku od hladnoće.  Plod japanske jabuke ima neobičan izgled, narandžaste je boje i asocira na paradajz. Ukus ovog voća je također neobičan i podsjeća na marelicu, a zbog bogatstva vitaminima i aminokiselinama veoma je efikasan u liječenju bolesti probavnog sistema.

KOMENTARI