instant fap

Jedan klik i zbogom, civilizacijo?!

Svijet ulazi u fazu kada običan klik “mišom” može da zaustavi civilizaciju, upozoravaju eksperti. Američke obavještajne službe predviđaju sukobe u cyber-prostoru narednih 20 godina, i to ne samo između država, već i između nacionalnih vlada i civilnog društva.

jedan-klik-i-zbogom-civilizacijo

Prema mišljenju analitičara iz Laboratorije Kaspersky, naredne godine biće znatno povećan broj krađa povjerljivih informacija, kako iz vladinih agencija, tako i iz privatnih kompanija, iz različitih oblasti poslovanja.

Cilj cyber napada najčešće će biti stambeno-komunalna infrastruktura i transport.

Nacionalni savjet SAD za obavještajna pitanja u svom izvještaju “Globalni trendovi 2030: alternativni svjetovi”, sa visokim stepenom sigirnosti sugeriše da bi Internet moguli uskoro mogli posjedovati u svojim sistemima količine podataka koje prevazilaze cijelu vladinu bazu podataka.

Mjere zaštite

Mrežni oligarsi poput Google-a i Facebook-a u stanju su da kontrolišu ogromne količine informacija u režimu realnog vremena.

Istovremeno, zahvaljujući rastućem tempu razvoja komunikacione tehnologije, nacionalne vlade imaće neograničenu kontrolu nad građanima.

Eksperti upozoravaju da se pod informaciono društvo “postavlja mina”. Ako se ne stvore adekvatne mjere zaštite, ona prijeti kolapsom.

Kada se ovlada cijelom informacionom tehnologijom, a ona odjednom zablokira, to će, u suštini, biti kolaps.

Obavještajne agencije SAD poslale su Nacionalnom savjetu za obavještajna pitanja neku vrstu pregleda aktuelnih cyber prijetnji usmjerenih na SAD.

Najopasniji objekat u cyber prostoru je Kina, prenosi Los Angeles Times. Rusija, Francuska, Izrael i druge zemlje se, takođe, bave cyber špijunažom, “ali ne tako izdajnički i podmuklo kao Kina” – navodi se u tekstu.

U svakom slučaju, Rusija se ne bavi sistematskom krađom poslovnih tajni iz američkih kompanija za dobrobit svojih preduzeća – smatraju američki obavještajci.

Cyber ratovanje

Razvoj najefikasnijih antivirusnih programa sponzorišu brojne vlade, zarad vođenja cyber ratovanja. Međutim, niko ne može garantovati da ti programi naknadno neće postati dostupni teroristima, sposobnim da modifikuju virus i potpuno ga i nekontrolisano koriste u svoje svrhe.

Na primjer, virus “Stakksnet”, koji su 2010. godine napravili izraelski i američki stručnjaci, prošao je niz transformacija i poboljšanja.

Dakle, prije ili kasnije, vlada SAD i drige vlade moraće da stave cyber terorizam i cyber ratovanje pod zakonodavnu i pravnu osnovu, s obzirom da već danas postoji veliki rizik od uplitanja u sopstvene cyber mreže i bukvalno jedan “klik” mišom može zaustaviti cijelu civilizaciju.

KOMENTARI