instant fap
NaslovnicaSport

Jedan od najveća tri bh. talenta Amar Dedić: Austrija mi je dala puno toga, ali BiH je u mom srcu i u mom kućnom odgoju

Jedan od najveća tri bh. talenta Amar Dedić: Austrija mi je dala puno toga, ali BiH je u mom srcu i u mom kućnom odgoju

Amar Dedić (17) jedan je od tri fudbalera koje je Zvjezdan Misimović nedavno uvrstio među tri najveća talenta bh. fudbala – dovoljno za intervju ovog mladog desnog beka RB Salzburga za Reprezentacija.ba.

Dedić je već sa 16 godina potpisao profesionalni ugovor sa austrijskim Salzburgom, jedan je od najvećih talenata u akademiji RB Salzburg i trenutno standardno igra seniorski fudbal za Liefering (klub se vodi kao drugi tim Salzburga, odnosno prilika se daje mladim igračima da igraju seniorski fudbal).

Rođen u austrijskom gradu Zell am See pored Salzburga, a s obzirom da su mu je otac iz Donje Orahovice – Gračanica, a majka iz Lišnje – Prnjavor nije imao dilemu za koju reprzentaciju igrati i već nekoliko godina uspješno nastupa za omladinske selekcije Bosne i Hercegovine.

Talentovani desni bek javio se iz Austrije za Reprezentacija.ba portal i govorio o svojim fudbalskim počecima, reprezentaciji BiH, nedavnim pohvalama Zvjezdana Misimovića, ali i svojim daljnim planovima.

Amar nam na početku razgovora otkriva da je imao pozive i od austrijskog saveza, ali nikada nije imao dilemu za koju će reprezentaciju igrati.

“Rođen sam u Austriji, koja mi je omogućila puno toga i mnogo pomogla u mojoj karijeri. Tu sam počeo svoje prve fudbalske korake koji i dan danas traju. Ipak, Bosna i Hercegovina je nešto što je u mom srcu i to je dio mog kućnog odgoja. Oduvijek mi je bio san da igram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nakon prvih nastupa za našu selekciju dobio sam ponudu i Austrije da igram za njih. Međutim, kako sam već rekao, Bosna i Hercegovina mi je u srcu i uvijek mi je bila želja da zaigram samo za BiH”, ističe Dedić i kaže da ga je u omladinskim kategorijama u Sturmu trenirao nekadašnji bh. reprezentativac Samir Muratović:

“Dok sam igrao još u Sturmu iz Graza trener mi je bio nekadašnji bh. reprezentativac Samir Muratović. Mnogo trenera mi je pomoglo u mojoj karijeri, a upravo mi je Muratović dao i najviše dobrih savjeta te je imao veliki uticaj na moju fudbalsku karijeru te moje prve korake u reprezentaciji BiH. Za U16 BiH sam debitovao 6. aprila 2017. godine na turniru “Josip Katalinski Škija”u Sarajevu i tada sam imao 14 godina. To mi je jedan od najsretnijih dana u mom životu.”

Amar je sa šest godina počeo trenirati fudbal u Austriji, da bi sa 13 godina postao član akademije RB Salzburg, jedne od najboljih na svijetu.

“Prve fudbalske korake sam napravio u jednom manjem klubu LUV Graz u Austriji i to 2008. godine kada sam počeo igrati fudbal sa šest godina. Nakon toga, moja porodica i ja smo odlučili da pređem u Sturm Graz. Tu sam imao priliku da se dokažem na višem nivou i tada sam privukao pažnju RB Salzburga. U akademiju RB Salzburg sam prešao 2015. godine i tada sam imao 13 godina. Ta odluka je bila jedna od težih za mene i moju porodicu, jer sam morao napustiti grad gdje sam odrastao. Ipak, to je sve sastavni dio života. Bez odricanja nema ni uspjeha.”

Ove sezone je ubilježio 26 nastupa za Liefering i zadovoljan je igrama u ovom klubu.

“Zadovoljan sam svojim igrama, ali uvijek može biti bolje. Zahvalan sam svojoj ekipi, saigračima i ljudima iz Salzburga, koji su mi ukazali svoje povjerenje i nadam se da sam ga opravdao. Pozicija desnog beka mi odgovara te mislim da upravo na toj poziciji mogu pokazati sve svoje kvalitete. Također, mogu podjednako dobro odigrati i na lijevom beku.”

Veliki broj fudbalera iz Salzburga je posljednjih godina otišao u europske velikane, a Dedić se nada da bi uskoro mogao zaigrati za prvi tim Salzburga.

“Meni je najbtinije da igram i da se dokazujem na terenu. Mnogo igrača iz Salzburga je napravilo dobre karijere, a to je dokaz da je to jedna od najboljih akademija na svijetu. Velika čast mi je što sam član ovog kluba. Ovdje se najviše cijeni rad i kvalitet te se fudbalerima pruža maksimalna podrška kako bi ostvarili svoj san. Velika želja mi je da zaigram za prvi tim Salzburga, ali sve će doći u svoje vrijeme. Najvažnije je da se što bolje razvijem i da usavršim svoju igru.”

Omladinski bh. reprezentativac nam govori da su mu životne priče naših A reprezentativaca motivacija i primjer kako dostigne svoj cilj.

“Svaki naš reprezentativac ima svoju priču i put kako je došao do uspjeha. Svi su oni mnogo truda, rada i znoja morali proliti da bi ostvarili svoj san. Njihove životne priče su mi motivacija i primjer kako da dostignem svoj cilj.”

Zvjezdan Misimović je nedavno Amara uvrstio među tri najveća bh. talenta.

“Stvarno mi mnogo znače pohvale Zvjezdana Misimovića. Njegove riječi će mi zauvijek ostati u mom sjećanju. Ovim putem želim da se našoj bh. legendi Zvjezdanu Misimoviću mnogo zahvalim na komplimentu. Ja ću sve dati od sebe da opravdam njegove pohvale.”

Dedić nam za kraj razgovora kaže da mu je san da jednog dana zaigra za A reprezentaciju BiH, ali da sve dođe u svoje vrijeme.

“Velika mi je želja i dječiji san da jednog dana zaigram za A reprezentaciju BiH. To je jedan od velikih ciljeva u mom životu, Naravno, sve se treba desiti u svoje vrijeme. Najvažnije je da ostanem živ i zdrav, da radim, da se trudim, a ostalo će sve doći.”

(Reprezentacija.ba)

KOMENTARI