instant fap
NaslovnicaSport

Jedan od najvećih derbija svijeta

Jedan od najvećih derbija svijeta

Polufinale Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj donijeće dva velika dvoboja i osvježiće jedno od najvećih rivalstava svjetskog fudbala svih vremena.

U prvom, pirinejskom, polufinalu snage će odmjeriti Portugal i Španija, ali, uz dužno poštovanje ovim reprezentacijama, drugo polufinale nudi klasiko svjetskog fudbala: Njemačka igra protiv Italije.

Biće to dvoboj, uz Brazil i Argentinu, dvije najtrofejnije reprezentacije svijeta svih vremena. Italija je četri puta bila svjetski prvak, te jednom evropski, a Nijemci tri puta svjetski i tri puta evropski prvaci. Zajedno, ove dvije reprezentacije imaju sedam svjetskih i četiri evropske titule i istoriju od koje zastaje dah.
Italija je u međusobnim duelima mnogo bolja. Azzuri su slavili 14 puta u dvobojima sa Nijemcima, devet puta je bilo neriješeno, a sedam puta je slavio Elf.
Prvi susret ove dvije reprezentacije odigrale su još daleke 1923. godine, kada je Italija u Milanu sa 3:1 bila bolja od Njemačke, a posljednji dvoboj, odigran 9. februara 2011. godine u Dortmundu je završio remijem, 1:1.
Međutim, Njemačka nikad, ali baš nikad, nije pobijedila Italiju na nekom velikom takmičenju, pa će Mesut Oezil, Mario Gomez i društvo imati sigurno motiv više da prekinu neugodnu tradiciju.
Italija je u epskoj utakmici polufinala Svjetskog prvenstva 1970. godine u Mexico Cityu sa 4:3 nakon produžetaka bila bolja od Njemačke.
Za Nijemce je posebno bolan poraz u finalu Svjetskog prvenstva 1982. godine. Italija je slavila sa 3:1 i postala svjetski prvak, golovima Rossija, Tardelija i Altobellija, dok je jedini gol za Panzere postigao Paul Breitner.
Nijemci nisu mogli ništa protiv Italijana ni na svom terenu, tokom Svjetskog prvenstva 2006. godine. Italija je u Dortmundu sa 2:0 bila bolja, a kasnije je preko Francuske došla i do krune.
Selektora Njemačke Joachima Loewa sigurno zabrinjava podatak da Njemačka u službenim utakmicama nije pobijedila Italiju dugih, predugih 17 godina! Posljednji put je Njemačka bila bolja od Italije 21. 6. 1995. godine, kada su u Zurichu slavili sa 2:0.
Tradicija definitivno nije na strani Nijemaca, ali zato jeste forma. Nijemci se nalaze u pohodu od čak 15 pobjeda u nizu, a posljedni poraz im je bio u polufinalu SP u Južnoj Africi protiv Španije prije dvije godine.
Bilo kako bilo, očekuje nas još jedna istorijska utakmica, sudar svjetova, sudar dvije najuspješnije evropske fudbalske nacije.