instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Jednoj evropskoj državi nedostaje milion radnika

Jednoj evropskoj državi nedostaje milion radnika

Glavni je problem što sve više ljudi zbog dobi napušta tržište rada, a teško je naći nove radnike koji bi popunili ta radna mjesta, rekla je Calderone u srijedu.

Vlada radi na tome da „kompanije imaju radnu snagu osposobljenu za posao koji će raditi, a posebno za izazove današnjice i sutrašnjice”, naglasila je.

To se posebno odnosi na ekološku i digitalnu transformaciju u svijetu rada, dodala je Calderone, istaknuvši i da je glavni cilj zaposliti „svakog građanina i građanku Italije”.

Nestašica radne snage posebno je izražena u turizmu, tvrde u udruženju Assoturismo Confesercenti. Ugostiteljski sektor žali se na slabi odaziv na ponude, ali i na manjak kvalifikacija kandidata za posao.

Poljoprivreda u ljetnim mjesecima i sezoni žetve treba najmanje 100.000 radnika, saopćila je poljoprivredna udruga Coldiretti.

Naglasili su da su im hitno potrebni vozači traktora, vrtlari i berači voća i povrća. Traže i kvalificiran radnike u digitalnom sektoru, poput poljoprivrednih tehničara koji znaju upravljati dronovima, čitati meteorološke podatke i koristiti IT alate.

KOMENTARI