instant fap

Jeste li pomjerili kazaljke na satu?

Jeste li pomjerili kazaljke na satu?

Zimsko računanje vremena počelo je tokom noći sa subote na nedjelju. Ukoliko to već niste uradili, kazaljke na satu potrebno je pomjeriti za jedan sat unazad.

doznajte-koje-su-moguce-posljedice-pomicanja-sata

Zimsko računanje vremena počinje posljednjeg vikenda u oktobru i traje do posljednjeg vikenda u martu.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Prelazak na ljetnje i zimsko vrijeme prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na sjevernoj hemisferi.

Kazaljke se ne pomjeraju svugdje u svijetu u isto vrijeme. Tako su SAD i Kanada uvele od 2007. godine da zimsko računanje vremena počinje prvom nedjeljom u novembru i završava drugom nedjeljom u martu.

Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi uzrokovalo veće probleme za radno stanovništvo.

Rusija je ukinula zimsko računanje vremena potpuno 2011. godine.

Island je jedina evropska zemlja koja nije uvela zimsko i ljetnje računanje vremena.

Ipak, pojedini astronomi su protiv pomeranja kazaljki i vještačkog “produženja” dana, jer smatraju da prirodu ne treba “mučiti”, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

KOMENTARI