instant fap

Još jedna blaga zima: Da li su cjelogodišnje gume bolji izbor od novembra do aprila

Još jedna blaga zima: Da li su cjelogodišnje gume bolji izbor od novembra do aprila

Ako je suditi po vremenu u posljednja dva mjeseca, uprkos prognozi da slijedi zahlađenje, svjedočimo još jednoj relativno blagoj zimi. Trend je dugoročan i uklapa se u globalno zagrijavanje što ima utjecaja i na vozače.

Ne samo da je sve manje puteva prekrivenih snijegom nego se i temperature sve rjeđe spušta ispod sedam stepeni Celzijusa što je neka vrsta “granične vrijednosti” za prelazak sa ljetnih na zimske gume.

Zato ne treba čuditi da su cjelogodišnje “all season”, odnosno univerzalne gume ljeto-zima, sve popularnije u Europi. U prošloj godini širom našeg kontinenta zabilježen je rast prodaje cjelogodišnjih guma od 10 posto!

Ne kupuju ih samo vozači koji žele uštedjeti dvije godišnje promjene pneumatika nego i oni koji ih koriste samo zimi! Naime, mnogi se odlučuju da tokom blagih zima montiraju univerzalne gume umjesto klasičnih pneumatika s pahuljicom, a dolaskom proljeća vraćaju se na ljetne gume!

Koliko su ovakve gume dobar izbor? Njemačka organizacija tehničkih pregleda GTÜ, u suradnji s ACE Auto klubom Europa i austrijskim ARBÖ-om, podvrgnuo je testu osam “all season” pneumatika za sve vremenske prilike veličine 205/60 R16. Rezultat: Izuzev jednog, svi ostali cjelogodišnji pneumatici su dobra alternativa zimskim gumama.

Još važnije je poređenje cjelogodišnjih pneumatika sa referentnim zimskom gumom – Continental WinterContact TS860 – i to na snijegu i mokroj cesti. U tabeli je vidljivo da je cjelogodišnja Fulda Multicontrol bolja na snijegu od klasične zimske gume, dok su razlike na mokroj cesti minimalne!

Još manje su razlike na suhoj cesti između univerzalnih pneumatika i specijalizirane ljetne guma (Dunlop Sport BluResponse), iako je polazna tačka pri konstriranju “all season” guma – ispunjavanje zahtjeva u zimskim  uslovima.

GTÜ je uvelike testirao univerzalne gume na ledu i snijegu hladnog sjevera Finske, a te u ljetnim uslovima na mokrim i suhim cestama Austrije. Riječ je gumama dimenzija 205/60 R16 koje se ugrađuju na vanove, kompaktne automobile i modele srednje klase, kao što su Audi A4, BMW serije 3, Hyundai i40, Mercedes C-klase ili VW Sharan. Kao testna vozila korištena su četiri Citroena Berlingo (godište 2018/19).

Pobjednik testa je Continental AllSeasonContact

Kao jasni pobjednik testa s ocjenom “posebno preporučljiva” je Continental AllSeasonContact, cjelogodišnja guma koju prate “preporučljivi” pneumatici – Fulda Multicontrol, Goodyear Vector 4Seasons G2, Nokian Weatherproof, Hankook Kinergy 4S 2, Michelin Crossclimate +, Bridgestone Weather Control. Samo se Nexen Nblue 4Season pokazao u nešto slabijem svjetlu, no svejedno je dobio ocjenu “uslovno preporučljiv”.

Continental Allseason predstavlja sigurnu kombinaciju zimskih i ljetnih guma, makar ima nešto slabiju vuču na snijegu. Drugoplasirana Fulda Multicontrol pokazuje slabosti pri kočenju na vlažnim površinama i akvaplaningu. Za trećeplasirani Goodyear Vector 4Seasons G2 snijeg i led nisu omiljeni teren. 

KOMENTARI