instant fap
NaslovnicaMagazin

Kako napraviti savršenu štrudlu sa džemom?

Kako napraviti savršenu štrudlu sa džemom?

U svijetu kulinarskih užitaka, postoje jela koja nas vraćaju u topla, domaća zagrljaja i bude sjećanja na naninu kuhinju. Jedno od takvih jela je neodoljiva štrudla sa džemom. Ovaj jednostavan, a istovremeno izuzetno ukusan recept, nosi sa sobom mirise i okuse koji nas podsjećaju na bezbrižne dane djetinjstva.

Ova štrudla je mekana, sočna i puna voćnog džema. Priprema je prava čarolija i prilika da se kroz mirisnu kuhinju ponovno osjeti toplina i uživanje u tradicionalnim okusima. Bez obzira jeste li već majstori u pripremi štrudle ili se tek upuštate u ovu kulinarsku avanturu, ovaj recept će vam korak po korak pokazati kako stvoriti ovu čarobnu poslasticu.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 2 kašike suhog kvasca ili pakovanje od 25 g
  • 3 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • džem po izboru za premazivanje 

Razmutite kvasac u toplom mlijeku, u koji ćete dodati kašičicu šećera, pa ostavite da nadođe nekoliko minuta. Tako nadošli kvasac dodajte u brašno, a zatim dodajte umućena jaja, ulje, šećer i so. Lijepo umijesite, tako da se odvaja od prstiju. 

Ako vam je lakše, podijelite tijesto na dva jednaka dijela, ja nisam, pokrijte krpom i ostavite neka nadođe oko 45 minuta.

Tijesto razvucite na pobrašnjenoj podlozi, ne morate pretanko, debljine otprilike pola centimetra i bogato premažite omiljenim džemom ili eurokremom.

Polako urolajte jufke i poredajte u podmazan pleh, a ja sam ih stavila na pek papir da ipak budem sigurna da se neće zalijepiti za pleh, jer je noćna mora očistiti ga kasnije od zagorenog džema.

Pokrijte i ostavite da nadođu u plehu nekih 20 minuta, dok se pećnica ugrije na 200 stepeni.

Pečete ih pola sata na 200, pa smanjite preostalih 15 minuta na 180 stepeni. Kada budu gotove, pospite ih šećerom u prahu i pokrijte krpom da odstoje koji minut. Služite tople s čašom mlijeka.

Prijatno!

KOMENTARI