instant fap
NaslovnicaMagazin

Kako uspješno uskladiti posao i privatni život

Kako uspješno uskladiti posao i privatni život

Žene se moraju izboriti za sebe, kako kod kuće tako i na poslu. Nenalaženje vremena za sebe loša je alternativa za cijelu obitelj.

Radni dan koji traje osam do deset sati, kućanski poslovi, neophodan san i čini se da je vremena za obitelj i djecu sve manje dok trenuci koje zaposlena majka može posvetiti sebi gotovo da i ne postoje. No, za dobrobit cijele obitelji upravo je to neophodno – posvetiti vrijeme sebi i kvalitetno ispuniti vrijeme koje se provodi s djecom. Upravo je o tome bila riječ na radionici Edukacijskog centra Insideout – Kako uspješno balansirati posao i privatni život.

‘U današnjim uvjetima rada vrlo je teško govoriti o balansu između privatnog i poslovnog života. To naravno ne znači da balans nije moguće postići jer nam u tome pomaže mogućnost prilagodbe’, objašnjava psihologica, majka i poduzetnica Dijana Kobas Dešković te dodaje kako novi uvjeti rada zahtijevaju drugačiju organizaciju vremena, prihvaćanje nekih novih načina ponašanja i odbacivanje naslijeđenih obrazaca koji su u novim uvjetima neodrživi.

Definiranje prioriteta

Ono što je pri tome bitno je znati što nam je zaista važno jer nam podržavanje vlastitih vrijednosti pomaže u definiranju prioriteta.

‘Ukoliko nam je važno da nam djeca imaju dobro obrazovanje posvetit ćemo više vremena postizanju tog cilja nego npr. izradi domaćih kolača ili čišćenju kuće’, objašnjava Dešković te naglašava kako nisu bitna samo djeca, nego i roditelji sa svojim osobnim potrebama o kojima također treba voditi brigu, bez obzira da li se radi o potrebi za poslovnim uspjehom ili odmorom.

Vrijeme za sebe

‘Upravo nenalaženje vremena za sebe i svoje potrebe vodi do nezadovoljstva. Važno je naučiti da se ne može sve stići te sukladno prioritetima i samome sebi ponekad reći NE koliko god nam neka dodatna obaveza izgledala privlačno’, zaključuje Dešković i sama majka dvoje male djece te prepoznaje kako se upravo majkama često najteže izboriti za to neko svoje vrijeme.

‘U većini slučajeva žene nose veći dio organizacije obiteljskog života, bez obzira na uzrast djece. Frustracija je neizbježna, jer se jednostavno uz posao koji zahtijeva određeni broj radnih sati dnevno sve ne može stići kao što mogu nezaposlene majke. Upravo zbog toga su važni prioriteti, ali i dijeljenje odgovornosti i zadataka. Žene se moraju izboriti za sebe, svoje vrijeme, svoje potrebe kako kod kuće tako i na poslu’.

Kako do balansa u obitelji

– Treba se naučiti tražiti pomoć ukoliko je potrebna, uključiti sve članove obitelji u obiteljske obaveze te dati odgovornost i djeci za zadatke koje mogu obavljati. Podjela poslova je jako važna.

– Potrebno je otvoreno razgovarati s nadređenima i ukućanima i tražiti organizaciju vremena koja će svima biti korisna. Ako ne pitamo nikada ne znamo što možemo dobiti!

– Roditelji griješe kada pokušavaju djecu zabaviti sadržajima koji njih vesele. Treba znati slušati djecu te kroz dogovor doći do kompromisa.

– Osim vremena koje cijela obitelj provodi zajedno u aktivnostima bitno je odražavati i odnos s partnerom kroz zajedničko vrijeme bez djece.

– Kad smo optimistični spremniji smo prihvatiti nove zadatke, bolje komuniciramo i lakše dolazimo do rješenja. Bolje se nosimo sa stresom i zdraviji smo te i uspješniji.