Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta?

  • 7 Juna, 2012
  • 0

Prema riječima  klimatologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Željka Majstorovića, vremenska prognoza za juni ne razlikuje se mnogo od prethodnog mjeseca.

„Juni će biti dosta nestabilan.Sredinu mjeseca će obilježiti stabilno vrijeme, a  temperature će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka”, izjavio je Majstorović.
Prema njegovim riječima, najtopliji mjesec ovog ljeta bit će juli, pa ukoliko razmišljate kada uzeti godišnji odmor, razmislite o julu, kada će i količina padavina biti  manja od višegodišnjeg  prosjeka. Izrazito toplo bit će u prvoj polovini augusta, ali krajem mjeseca očekuje nas novo zahlađenje.

Nagle promjena vremena, brzi prelazak lijepih sunčanih dana u kišni i hladni period ove godine izazvali su  brojne zdravstvene tegobe , najviše meteoropatama, koji  se najčešće žale na malaksalost, umor, bolove u zglobovima i mišićima..Stručnjaci kažu da meteoropate što manje vremena treba da provode u zatvorenom i klimatizovanom prostoru, kao i da moraju često  da idu u  šetnju i borave u prirodi..Treba imati na umu da su fizički aktivne osobe koje provode više vremena na svježem vazduhu otpornije i da na njih veoma malo utiču promjene atmosferskih prilika.