instant fap

Kantonalni sud u Bihaću: Slavko Bilbija se izjasnio da nije kriv

Kantonalni sud u Bihaću: Slavko Bilbija se izjasnio da nije kriv

Na suđenju za ratni zločin ubistva dvojice civila u Sanskom Mostu, koje treba početi najkasnije za 60 dana, Tužilaštvo USK će izvesti više svjedoka, nalaze vještaka i druge materijalne dokaze.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Bihaću, optuženi Slavko Bilbija, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske , izjasnio se danas da nije kriv.

Osumnjičeni, koji je uhapšen u Prijedoru  17. januara ove godine,  tereti se da je u julu 1992.godine,  kao pripadnik Vojske RS-a, ubio dva bošnjačka civila, čime je počinio ratni zločin.

Optuženi Bilbija, koji se tereti za ubistvo civila Ismeta i Bećira Beširevića iz sela Modra kod Sanskog Mosta, pred sudijom za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Bihaću, negirao je krivicu koja mu se stavlja na teret.

U optužnici se navodi da je Slavko Bilbija, kao pripadnik Vojske republike Srpske, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u ljeto 1992. godine,  lišio života dva bošnjačka civila,  Ismeta i Bećira Beširevića. Tim činom , kako stoji u optužnici, Bilbija je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ.

Tijela dvojice civila, koji su bili stričevići, ekshumirana su prije nekoliko godina iz prirodne jame Bjeline. Na suđenju koje treba početi najkasnije za 60 dana, Tužilaštvo USK će izvesti više svjedoka, vještačenja i drugih materijalnih dokaza. Optuženog  Bilbiju  uhapsili su pripadnici SIPA-e  17.januara u Prijedoru,  gdje je i bio nastanjen.

KOMENTARI