instant fap
NaslovnicaUncategorized

Kašikama iskopali tunele i pobjegli iz Alcatraza. Potraga i dalje traje!

Kašikama iskopali tunele i pobjegli iz Alcatraza. Potraga i dalje traje!

U noći 11. juna 1962, Frank Lee Morris i braća John i Clarence Anglin koji su bili zatvoreni zbog pljačke banke dokopali su se slobode

Prije tačno 50 godina trojica zatvorenika su u hudinijevskom stilu pobjegli iz Alcatraza, zatvora smještenog na istoimenom otoku u zaljevu San Francisco koji je od sredine tridesetih godina 20. stoljeća, pa sve do ukidanja 1963, glasio za najčuvaniji i najsigurniji u Americi. Niko ih nije ni čuo ni vidio, a do danas im nema ni traga ni glasa.

Nikada pronađeni

U noći 11. juna 1962, Frank Lee Morris, mozak operacije te braća John i Clarence Anglin koji su bili zatvoreni zbog pljačke banke dokopali su se slobode pobjegavši kroz tunele koje su mjesecima prokopavali, ni manje ni više nego kašikama i nožićima. Iskopinu su sve do bijega uspješno prikrivali kartonom.

Uprkos jednoj od najvećih potraga u istoriji, trojica pljačkaša nikada nisu pronađena.

Dužnosnici tvrde da su se gotovo sigurno utopili s obzirom na jake morske struje 10 milja širokog zaljeva te da su teško mogli doplivati do obale. Izglednije je da ih je struja odvela prema mostu Golden Gate i dalje prema Tihom okeanu. No, to niko sa sigurnošću ne može potvrditi.

Teorije zavjere

Neki teoretičari zavjere mišljenja su da se trojka, sada u osamdesetim godinama, i dalje vješto skriva. Drugi, pak, tvrde da su ubijeni u brodu ili da je mafija pomogla njihov bijeg.

Kako god, na godišnjicu epskog bijega američki maršal Michael Dyke i dalje traga za bjeguncima i vjeruje da su barem dvojica od njih uspješno izvršili bijeg.

“Mislim da i dalje postoje pristojne šanse da su uspjeli. No, za to nemam dokaza pa ne mogu reći ništa više”, kaže Dyke za The San Francisco Chronicle koji na slučaju radi više iz hobija, nego što mu je to puno radno vrijeme.

Dodaje da je tijelo koje je u zatvoreničkoj uniformi pronađeno nedaleko od mosta Golden Gate mjesec nakon bijega, bio jedan od bjegunaca. Međutim, sa Alcatraza su iste noći pobjegla tri čovjeka, a dva tijela nikada nisu pronađena.

Opsežna potraga

Kao i svaki put do tada, čuvari su i te noći obišli zatvorenike ne primjetivši ništa čudno. No, ujutro su u jednoj zatvorskoj ćeliji zatekli lažna tijela ispod pokrivača. Federalni agenti, lokalna i državna policija, obalna straža, helikopteri…dali su se u opsežnu potragu. Na obližnjem otoku pronađen je splav napravljen od kabanica na kojem su, pretpostavlja se, pobjegli. Bjegunce nisu pronašli.

“Nadam se da su i dalje živi. Ako dobijem priliku da ih upoznam, prvo ću im stisnuti ruku pa tek onda staviti lisice”, kazao je Dyke.

“Rekao bih im ‘uradili ste dobar posao. Bili ste dovoljno dugo na slobodi. Sada ste uhapšeni'”.

Inspiracija za film

Ovaj legendarni i jedan od najintrigantnijih neriješenih misterija našeg vremena poslužio je i kao inspiracija za film “Bijeg iz Alcatraza” u kojem je 1979. godine glavnu ulogu igrao Clint Eastwood.

Alcatraz je danas turistička atrakcija.