instant fap
NaslovnicaBiH

Od danas niže cijene benzina i dizela u FBiH!

Od danas niže cijene benzina i dizela u FBiH!

Gorivo u Federaciji BiH od danas će ponovo pojeftiniti. Kako je potvrđeno iz Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH, očekuju se niže cijene benzina i dizela, a ovome je prethodilo to što je protekle sedmice stigao veliki broj zahtjeva za korekciju cijena naftnih derivata. No, gorivo neće svugdje jednako pojeftiniti

Zbog nove obaveze zaokruživanja, koja kaže da gorivo mora pojeftiniti minimalno pet feninga, neće svugdje biti jednake cijene. Negdje će možda pojeftiniti deset feninga. Sve zavisi od toga koliko se kojem maloprodajnom prodavaču isplati.

Prema njihovim riječima, razlog novog vala pojeftinjenja je zabrinutost zbog viška zaliha nafte u SAD-u.

– Ostatak svijeta odmah je kreirao svoje cijene. Dugo je cijena goriva padala na svjetskim tržištima, ali rafinerije nisu smanjivale svoje cijene. Očito su stvoreni uvjeti i kod njih, jer veleprodaja nafte na svjetskom tržištu s cijenama na benzinskim pumpama i nema neke naročite veze jer između njih stoje rafinerije koje diktiraju cijenu – kažu u Udruženju.

Komentirajući jučerašnje pojeftinjenje goriva u Hrvatskoj, treće u posljednjih 30 dana, u Udruženju su rekli da, iako BiH najveći dio goriva nabavlja iz Hrvatske, to ne znači da će svaki put biti pojeftinjenje i kod nas.

– Mi smo praktično za njih veleprodaja. Ako je kod njih došlo do smanjenja u maloprodaji, ne znači da će tako biti i kod nas, jer su, možda, smanjili cijene maloprodaje, a povećali veleprodaje – ističu u Udruženju.

U Republici Srpskoj, prvenstveno u pograničnim područjima, vlasnici benzinskih pumpi drastično smanjuju cijene, tako da je čak i prošle sedmice dizel na nekim pumpama u RS koštao 2,35 KM u odnosu na 2,45 KM, koliko je bio u FBiH.

Vlasnici pumpi to rade kako bi vozači iz FBiH i Hrvatske dolazili kod njih sipati gorivo, što je, kako tvrde naftaši u Federaciji, stvaranje nelojalne konkurencije.