instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Klaus Schwab: Turska je dobar primjer drugim zemljama

Klaus Schwab: Turska je dobar primjer drugim zemljama

Osnivač i izvršni direktor Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Schwab, prilikom otvorenja Samita Euroazije, Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka pri Svjetskom ekonomskom forumu, izjavio je da Turska može biti dobar primjer drugim zemljama zato što je uspostavila harmoničan odnos između sekularnog oblika demokratskog sistema i većinske muslimanske populacije. 


Posebno je napomenuo da u tom pogledu Turska može biti dobar model zemljama koje ulažu napore da se oslobode diktatorskih režima.

Schwab je napomenuo da je, i pored globalne ekonomske krize koja je zadesila većinu zemalja u svijetu, Turska ostvarila najbrži napredak među zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), što daje nadu u brži oporavak mnogim drugim zemljama.

On je istakao da u periodu od 42 godine, koliko traje Svjetski ekonomski forum, prvi put održan regionalni samit na kojem učestvuju predstavnici iz tri različite regije, javila je agencija Anadolija.

Zamjenik direktora Svjetskog ekonomskog forumu za Euroaziju, Sjevernu Afriku i Srednji istok Muhtar Kent izjavio je da su današnji valovi revolucija i uličnih demonstracija u Sjevernoj Africi u velikoj mjeri utjecali i na reformske procese i pokušaje za demokratskom tranzicijom u zemljama Bliskog istoka.