instant fap
NaslovnicaSport

Ko je čovjek koji je riješio finale na Stade de Franceu

Ko je čovjek koji je riješio finale na Stade de Franceu

Éderzito António Macedo Lopes ili skraćeno Eder je najnoviji portugalski junak. Zabio je pogodak u 109. minuti i bacio u trans cijelu naciju donijevši joj prvi naslov prvaka Evrope u istoriji!

Uoči finalnog susreta vjerovalo se da bi Ronaldo mogao biti taj koji će riješiti susret, spominjali su Portugalci i Quaresmu i Nanija, no na tamnoputog strijelca malo ko je računao.

“Ronaldo mi je rekao da ću zabiti pobjednički pogodak. Njegova izjava mi je dala snagu i samopouzdanje”, rekao je Eder nakon finala kojem je cijena preko noći dramatično narasla na nogometnom tržištu…

Eder je rođen u afričkoj državici Gvineja-Bissau prije 29 godina, a u Portugal je doselio u dobi od 11 godina. Nogomet je počeo trenirati u klubu imena Oliveira Hospital, a karijeru je nastavio u Tourizenseom i Coimbri. Igrao je dobro i smiješio mu se transfer na Otok. Navodno je zainteresiran bio West Ham, a Eder je naprasno napustio Coimbru. Svi su mislili da je otišao u odaje slavnog engleskog kluba, ali iz West Hama su demantirali sastanak. Nije ga bilo dan-dva, predsjednik Coimbre je pozvao i policiju, a lutalica Eder se na koncu vratio u klub.

U Swanseaju se nije najbolje snašao pa su ga posudili u Lille, a francuski klub je upravo prije nekoliko dana otkupio njegov ugovor za 4.5 miliona eura. Za Lille je zabio šest pogodaka u prošloj polusezoni i nagovijestio Fernandu Santosu da je vrijedan poziva na Evropsko prvenstvo.

Zanimljivo, na Euru ga je selektor Santos koristio na samo tri utakmice i dobio je ukupno 54 minute na terenu, no bilo je i to dovoljno da postane heroj nacije.

KOMENTARI