instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Ko još mari za Ustavni sud BiH: 91 odluka nije provedena, niko nikada nije odgovarao

Ko još mari za Ustavni sud BiH: 91 odluka nije provedena, niko nikada nije odgovarao

Nakon odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar kao Dan bh. entiteta Republika Srpska nije usklađen s ustavom BiH, još jednom je aktuelizirano pitanje o neprovedenim odlukama Ustavnog suda BiH.

Naime, prema evidenciji Ustavnog suda BiH, od 2004. do danas 91 odluka ovog suda nije provedena. S obzirom na najave iz RS-a, najvjerovatnije ćemo već u maju sljedeće godine govoriti o još jednoj neprovedenoj odluci Ustavnog suda BiH.

U svih 89 slučajeva Ustavni sud BiH donio je Rješenje o neizvršenju te je, prema ustaljenoj proceduri, slučaj uputio Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo je, sukladno svojim ovlastima, trebalo poduzeti radnje da ustanovi i procesuira osobe i institucije koje nisu provele odluku Ustavnog suda BiH, a bile su dužne to učiniti.

Iz Tužilaštva BiH za Klix.ba su ranije rekli kako je ovo tužilaštvo pokrenulo nekoliko istraga koje se odnose na neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH. Međutim, koliko je poznato, još uvijek niko nije odgovarao pred bilo kojim sudom u BiH za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.

A odluke Ustavnog suda jednako se ne poštuju i u Federaciji BiH i u RS-u. Posljednje dvije odluke Ustavnog suda BiH trebale su provesti Vlada KS i Parlamentarna skupština BiH.

U slučaju apelanta koji se žalio da da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku, Ustavni sud BiH je naložio Vladi KS da provede odluku, što nije učinjeno. U konkretnom slučaju, osoba se žalila da joj je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku jer upravni spor o utvrđivanju prava na invalidninu traje punih osam godina i 11 mjeseci.

Za neprovođenje posljednje odluke Ustavnog suda BiH kriva je Parlamentarna skupština BiH, a radi se o apelaciji sutkinje Medihe Pašić za ocjenu kompatibilnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Među nekim od najpoznatijih odluka Ustavnog suda BiH koje čekaju na provođenje svakako je i odluka o dijelu Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar. Zbog neprovođenja ove odluke Mostar već godinama nema gradsku vlast, što direktno utječe na život Mostaraca.

Također, odluke Ustavnog suda BiH nisu provedene ni u mnogim slučajevima koji se tiču apelacija građana i koje nisu imale političku pozadinu.

Stoga se nameće pitanje da li je država BiH u mogućnosti efikasno provoditi sudske odluke najviše sudske instance u državi?

Prema evidenciji Ustavnog suda BiH jedno je sigurno – odluke se ne poštuju ni u FBiH ni u RS-u.

klix

KOMENTARI