Koje vas društvene mreže najviše prate?

HomeMagazinTech & Gadgets

Koje vas društvene mreže najviše prate?

Facebook uvodi novo pravilo za dijeljenje članaka s portala

Društvene mreže prate svaki vaš pokret, prikupljaju ogromne količine ličnih podataka od vojske nesvjesnih korisnika, ali neki prikupljaju više informacija od drugih.

TikTok je najveći sakupljač podataka, koji prikuplja više od bilo koje druge društvene mreže ili servisa za razmjenu poruka, prema studiji kompanije za cyber sigurnost Internet 2.0, piše DailyMail.

U vlasništvu kineske firme ByteDance, popularna aplikacjia za razmjenu videa ima oko milijardu aktivnih korisnika širom svijeta. Ali u svom izvornom kodu ima više nego dvostruko veći brojtragača od prosjka u industriji.

TikTokov softver za praćenje potajno prikuplja podatke o korisnicima kako bi fino podesio algoritam koji pokreće glavni feed. Ali također može prikupiti informacije o vašoj Wi-Fi mreži i SIM karitici. Sve to podstiče strah o tome kako se ti podaci koriste.

Ali firma nije sama, jer su Microsoft TeamOutlookInstagramTwitter i Snapchat svi rangirani u prvih osam od 22 velike kompanije koje “upijaju” najviše podataka, dok je Facebook ocijenjen jednim od najboljih, na 16. mjestu.

Koristeći svoj softver Malcore, Internet 2.0 je svakoj aplikaciji dao ocjenu na osnovu količine prikupljenih ličnih podataka, a TikTok je porastao na ukupno 63.1, više od VK, ruske verzije Facebooka koju je Apple zabranio.

Lista aplikacija
Foto: Daily Mail: Lista aplikacija

Utvrđeno je da ima devet tragača i “mnoge dozvole i upozorenja o ozbiljnosti koda” koji su doveli do njegovog rezultata, a Internet 2.0 je označio nivo praćenja kao “previše nametljiv i nije neophodan da bi aplikacija funkcionisala”.

U međuvremenu, VK, druga po veličini ruska internet kompanija, ali koja je ukljonjena sa Applea, zbog sigurnosnih rizika, zabilježila je ocjenu 62.7 sa 13 tragača i 28 “opasnih dozvola” otkrivenih u izvornom kodu.

Treća najpraćenija aplikacija bila je Viber Messenger, koja ima više od milijardu korsnika. Otkriveno je da ima 11 tragača.

Microsoft Teams, popularna aplikacija za poslovne konferencijske pozive, imali su četiri tragača, ali veliki broj zahtjeva za dozvolom. Ovo mu daje ocjenu od 38, što ga stavlja na četvrto mjesto.

Dok je Outlook, e-mail servis, za koji se procjenjuje da ima 400 miliona korisnika širom svijeta, bio peti sa 35.9 i sedam tragača, a slijede ga InstagramTwitterSnapchat i LinkedIn, koji su svi postigli ocjenu oko 34, iznad prosjeka od 28.8. Gmail je postigao ocjenu 29.6, utvrđeno je da WeChat ima pet tragača.

Facebookova aplikacija zabilježila je jedan od najnižih rezultata zbog “vrlo malo upozorenja koda”, uprkos velikom broju zahtjeva za dozvolu.

Signal, usluga za razmjenu poruka, koju birtanska vojska preferira u odnosu na svog rivala WhatsApp za organiziranje svakodnevnih događaja, bila je jedna od najboljih aplikacija, a Facebook messenger i Discord također su postigli visoke rezultate.

Rezultati studije dolaze usred sigurnosnog spora oko toga kako se koriste informacije koje prikupljaju kompanije društvenih mreža.

TikTok je kontroverzan zbog straha da bi kineska vlada mogla koristiti podatke koje prikuplja za špijuniranje ljudi.

Kritičari su izrazili strah da bi podaci mogli biti proslijeđeni kineskoj državi. U decembru, izvršna direktorica TikToka, Liz Kanter, je insistirala da kineska vlada nije zatražila podatke o korisnicima u Velikoj Britaniji i da ih ne bi dala da jeste.

Prošle sedmice jedan visoki zastupnik Torya pozvao je milione Britanaca da izbrišu aplikaciju sa svojih telefona kako bi se zaštitili podatke o osobama od “neprijateljskih prijetnji”.

Alicia Kearns, predsjednica Odbora za vanjske poslove Velike Britanije, rekla je da bi korisnici trebali “bez sumnje” da napuste aplikaciju jer je upozorila da su “politika i biznis u Kini neodvojivi”.

Vlasnici TikToka, ByteDance, sa sjedištem u Pekingu, odlučno su poricali da bi bilo kakvi podaci ikada bili predati kineskoj vladi.

No, za SkyNews Kearns je rekla: “Ne vrijedi imati tu ranjivost na svom telefonu”.

“To je ultimativni izvor podataka za svakoga ko ima neprijateljske namjere“.

David Robinson, bivši obavještajac australske vojske i suosnivač Internet 2.0, rekao je da kompanija ima “dugoročne probleme vezane za privatnost i sigurnost” što se tiće TikToka.

“Vjerujemo da je to njihova riječ naspram izvornog koda, jer ocjena je skoro dvostruko lošija od njihovih konkurenata kada se uporede korištenjem standardizovanih mjera analize”, dodao je.

Kompanije sa sjedištem u Kini moraju se pridržavati zahtjeva iz Pekinga kao dijela državnog Zakona o sigurnosti iz 2017. godine.

Alan Woodward, profesor kibernetičke sigurnost na Univerzitetu Surrey, rekao je za The Times: “Čini se da TikTok prikuplja informacije i nešto od onoga što oni prikupljaju, morate se zapitati zašto, osim da napravite potpuni dosije o osobi”.

“Tip podataka koji je toliko širok da je teško ne zaključiti da se koriste za više od marketinga i izgradnje marketinških profila ljudi. I to je, mislim, zabrinjavajuće, posebno u trenutnom geopolitičkom okruženju u kojem se Kina pokazuje kao prilično asertivan državni akter”.

TikTok je rekao: “Čini se da je ovaj izvještaj zasnovan na istim obmanujućim analizama koje je Internet 2.0 sproveo prošle godine. Nedavni ivještaji i studije su u suprotnosti sa njihovim zaključcima“.

“Aplikacija TikTok nije unikatna po količini informacija koje prikuplja, i zapravo prikuplja manje podataka od mnogih popularnih mobilinih aplikacija”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0