instant fap

Koncert mladih talenata sa prostora Balkana

Odazvali smo se pozivu jednog od organizatora Meinharda Hollera da pomognemo ovom projektu, jer mi iz Udruženja smo uvijek za afirmaciju mladih ljudi, kaže Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH

Devet mladih, talentovanih ljudi, učesnika projekta Colluvio, Međunarodne radionice kamerne muzike 2012, u petak, 17. augusta, u Bošnjačkom institutu će održati koncert kamerne muzike. Riječ je o međunarodnom projektu koji za cilj ima omogućiti sticanje znanja o ovoj vrsti muzike, ali i afirmaciju mladih ljudi koji su uglavnom učenici i studenti muzike.
Pod umjetničkim palicom docenta Jurija Kota iz Ukrajine, klaviriste i profesora klavira na Fakultetu muzičke akademije u Kijevu, Olivere Milić – Hiršer, violinistice iz Srbije, i Meinharda Hollera iz Austrije, inače, violončeliste i profesora violine, polaznici rade na izuzetno zahtjevnom programu najljepše muzičke literature napisane za ovakve sastave. Holler je, inače, umjetnički direktor od 2001. godine i organizator festivala kamerne muzike Colluvio sa internacionalnom koncertnom turnejom.

Podrška Bošnjačkog instituta

Pomoć pri organizaciji ovog projekta i afirmaciji mladih muzičara, pružili su Bošnjački institut u Sarajevu i Udruženje Obrazovanje gradi BiH. Oni su zajedničkim projektom, ovim mladim ljudima omogućili da se u što boljem svjetlu predstave sarajevskoj publici, ali i da im dane koje će provesti u našem glavnom gradu učine što ljepšim.
– Mi, kao Udruženje Obrazovanje gradi BiH, odlučili smo se odazvati pozivu jednog od organizatora gospodinu Holleru, koji je zatražio našu podršku. Ja sam rekao da mi to možemo i ušli smo u ovaj projekat da tim ljudima učinimo zadovoljstvo što su se našli u Sarajevu. Budući da su u pitanju mladi ljudi, a ja sam uvijek za njihovu afirmaciju, odlučili smo pomoći ovom projektu, kaže Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

Međunarodna turneja

Riječ je o međunarodnoj turneji u kojoj učestvuju muzičari iz Srbije, Hrvatske, Kosova i BiH. Koncertna turneja pokazala se posebno motivirajućom za mlađu publiku. Tome u prilog govori sve veći broj zainteresovanih na audicijama za ovaj seminar.
– Sarajevo je jedan u nizu gradova u kojima ovi muzičari nastupaju. Naime, svoju turneju započeli su u Beču, zatim nastupili su u Münchenu, pa Ljubljani i Splita i evo u petak nastupaju u Sarajevu. Poslije ovog koncerta, turneju nastavljaju u Beogradu, kaže Divjak.
Koncert mladih muzičara sa Balkana bit će održan u petak, 17. augusta, s početkom u 18 sati u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu, a ulaz je slobodan. Topla preporuka svim zainteresovanim da posjete koncert i pogledaju nastup ovih vrhunskih, mladih muzičara.
D. RAMIĆ

Učesnici projekta
Sonja Marković, (21) klavir, Bosna i Hercegovina
Nemanja Belej, (19) violina, Srbija
Adrian Ivičević, (21) violončelo, Hrvatska
Alma Hodžić, klavir, (21) Bosna i Hercegovina
Ljubomir Trujanović, (18) violina, Srbija
Andrija Šimić, violončelo, (21) Hrvatska
Neritan Hysa, klavir, (25) Kosovo
Tijana Milaković, violina, (17) Srbija
Vladimir Bogdanović, violončelo, (20) Srbija

KOMENTARI