Koridor Vc: Osigurano 100 miliona eura za novih 20,9 km autoputa

HomeVijestiBiH

Koridor Vc: Osigurano 100 miliona eura za novih 20,9 km autoputa

Potpisan sporazum za nastavak izgradnje Koridora 5C vrijedan 108 miliona eura

Na svojoj 137. sjednici, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o financiranju (Koridor Vc Mostar Jug) između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke (EIB), vrijedan 100 miliona eura.

Sredstva su namijenjena izgradnji nove dionice autoceste duge 20,9 km, uključujući tri poddionice, i to Buna – Počitelj, Tunel Kvanj – Buna i Mostar Jug – Tunel Kvanj.

Nova cesta se nalazi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dio je paneuropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s BiH i Jadranskim morem u području luke Ploče.

Riječ je o kreditu alociranom na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

Ukupno procijenjeni troškovi projekta su 227 milijuna eura, od čega  je kredit EIB-a 100 miliona eura, kredit Europske banke za obnovu i razvoj 60 miliona eura, investicijski grant WBIF-a 39 milijuna eura i vlastita sredstva promotora (Federacija BiH i JP Autoceste FBiH) 28 miliona eura.

Prijedlog sporazuma, s Osnovama za njegovo zaključivanje, bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0