instant fap

Kreće 40. jubilarna Unska regata

Ovogodišnja Unska regata je 40. po redu, jubilarna, i prema najavama organizatora, trebala bi biti presudna za sve buduće.

Nakon prošlogodišnjeg slabog odziva za regatu i malog broja učesnika, što zbog kiše koja je značajno omela regatu, ali i zbog propusta organizatora, ove godine su odlučili da se to ne ponovi. Kako bi privukli što veći broj učesnika, cijena kotizacije je snižena na 20 maraka, a mjesto u čamcu za sva tri dana regate je 80 maraka.

Unska regata počinje u četvrtak, 12. jula, okupljanjem učesnika u kampu Martinbrod gdje će u večernjim satima biti upriličeno otvaranje i zabavno veče u kampu. U petak, 13. jula, u devet sati je start, a na vodenom putu Unom učesnici regate će proći kroz Kulen-Vakuf, gdje će raftere čekati osvježenje tokom manje pauze. Zatim stižu na Štrbački buk, gdje će biti pripremljeno zabavno veče i noćenje.

Koncert u Bihaću

U subotu je druga etapa. Na vodenim preprekama do četiri stepena težine, rafteri će krenuti preko Štrbačkog buka, Ripačkog slapa, sve do Bihaća gdje će ih čekati spreman kamp, te zabavno veče uz koncert.

Treća etapa kreće u nedjelju, 15. jula, iz Bihaća. Zadržava se u cazinskom dijelu općine, u mjestu Miostrah, gdje će raftere čekati ručak, a zatim nastavljaju do Bosanske Krupe gdje će biti svečano zatvaranje regate i dodjele nagrada najboljim učesnicima.

Do sada su organizatori birali i nagrađivali “najluđu posadu”, odnosno onu ekipu koja je pokazala najvedriji duh. Predviđen je i izbor najljepših, Unske sirene i Neptuna, kao i najtreznijeg učesnika te specijalna nagrada za Super Hika regate.
Prolazak regate kroz Bihać također je do sada bio poseban događaj. Nekoliko hiljada građana u gradu dočeka regatu, a sa velikog gradskog mosta održavaju se tradicionalni skokovi u Unu.

Ne treba zaboraviti ni druge zanimljive sadržaje što su ih organizatori priređivali ranijih godina, kao što su Lov na pastrmku, Rafting na suhom, Žensko hrvanje u bazenu, Najbolji make-up regate i slična zabavna natjecanja koja su nagrađivana nekom simboličnom nagradom.

Policija osigurava učesnike

Ove godine u Organizacionom odboru za održavanje jubilarne regate su, pored predstavnika Turističke zajednice USK-a, i predstavnici Nacionalnog parka Una, ronilačkog kluba Una i raft-klubova Una RC, Sport Bijeli i Una Aqua. Cilj je da svi zajedno rade kako bi organizacija bila što bolja, a odgovornost je ponio i premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača, koji je tražio proširenje odbora. Također, premijer i ministar policije Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić odlučili su da ovogodišnje obezbjeđenje regate bude u potpunosti prepušteno pripadnicima MUP-a, kako bi se izbjegli troškovi angažovanja zaštitarskih službi. Pored policije, na samoj vodi, regatu će obezbjeđivati iskusni članovi bihaćkog ronilačkog i kajakaškog kluba.

Što se tiče noćenja, organizator poziva sve učesnike da ponesu svoju kamp-opremu, ali će u svim kampovima gdje su planirana noćenja na otvorenom, ipak biti dovoljno šatora i vreća za spavanje koji će se iznajmljivati. Također, u kampovima će biti organizovana i prodaja hrane i pića, iako će biti i besplatnih ručkova u organizaciji Oružanih snaga BiH.
Pod kotizacijom od 20 maraka predviđa se realizacija dijela troškova, osiguranje učesnika, angažovanje pilota (kajakaša i ronioca), turistička taksa, sitnije opravke plovila, prevoz opreme i stvari te obezbjeđivanje prve pomoći.

Ukoliko ste planirali učestvovati na ovogodišnjoj jubilarnoj 40. unskoj regati, preporučuje se da ne nosite osjetljive i skupe digitalne uređaje, jer bi se od vlažnosti mogli pokvariti. Najbolje bi bilo imati nepromočive kamere sa kojima će te bilježiti ovu avanturu, a ako baš ne možete bez mobitela, neko to bude što običniji i jeftiniji model.

Prilika za promociju

Učesnici regate najčešće dolaze u grupama, naprimjer, radne kolege iz neke od ustanova i firmi, pa čak i delegacije političkih stranaka. Prošle godine je bilo zabranjeno učesnicima da, po običaju, na svom čamcu istaknu zastavu svoje kompanije ili stranke, ili bilo čega što bi moglo biti protumačeno kao sponzorstvo. Međutim, to ograničenje nije spominjano za ovu regatu, a osim toga, organizatorima je ovaj put najbitnija brojnost učesnika. Prema tome, može se očekivati da će opet na rafting mnoge firme upućivati svoje kolektive da podrže regatu i da bi bili viđeni.

OPREZNO PREKO ŠTRBAČKOG BUKA

Najveća atrakcija Unske regate je Štrbački buk, koji se nalazi u neposrednoj blizini državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Štrbački buk je ustvari nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini, a najveći slap je visok oko 25 metara i veličanstvena je slika u kojoj čovjek može da uživa. Rijeka se velikom brzinom, zahvaljujući ogromnoj protočnoj snazi, obrušava niz stjenovitu podlogu i tako se razbijajući od stijene stvara prekrasan bijeli zid koji posmatraču oduzima dah. Gotovo svi učesnici regate sa vrha ovog slapa puste prazne rafting-čamce, a zatim ga zaobiđu. Zbog sigurnosnih razloga, ne preporučuje se neiskusnim ekipama da se spuštaju sa njega. Izgledalo bi to kao da skačete sa dvadesetpetospratne zgrade.

KOMENTARI