instant fap
NaslovnicaUncategorized

Kruška u decembru

Kruška u decembru

Na stablu kruške „viljamovke“ koja raste na imanju Irfana i Minke Džaferagić u Sanskom Mostu u fazi sazrijevanja se nalazi veliki broj plodova, a vlasnici kažu kako je riječ o svojevrsnom prirodnom fenomenu jer su zrele plodove sa stabla već obrali još prije dva mjeseca.

Džaferagići kažu kako je vrlo neobično to što je njihovo stablo dva puta u godini cvjetalo. „Sredinom augusta grane su ponovo procvjetale, iako su tada već formirani plodovi koji sazrijevaju. Stablo je rodilo i kada smo ga obrali, odmetnuli su se novi plodovi koji bi trebalo da sazriju u decembru.

Zaista je neobično da se plodovi kruške beru u decembru, kada i lišće opadne.“, kažu Džaferagići. Oni dodaju kako je period sazrijevanja ploodva kod ove vrste kruške krajem mjeseca augusta.

Prema mišljenju stručnjaka, riječ je o vegetativnom poromećaju kod biljke, a ovakvi slučajevi su zbog klimatskih poremećaja i ćudljivih vremenskih prilika sve češći u poslednjim godinama, te ističu kako takvim plodovima nedostaje slast i sočnost.

KOMENTARI