instant fap
NaslovnicaBiH

Lagumdžija uvodi kriminalce u vlast

Lagumdžija uvodi kriminalce u vlast

Svugdje u svijetu je na djelu borba protiv kriminala i korupcije, a kod nas, u BiH, samo su zamijenjene teze – oni ulaze u institucije. To želi Zlatko Lagumdžija i morat će objasniti građanima – zašto, istakao je Ahmetović

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović optužio je jučer SDP da je “izvršio udar na vlast gdje je ona dobro radila” te istaknuo kako je interesantno da ta partija kao multietnička “stvara probleme samo tamo gdje su Bošnjaci u većini”.

Ministar Ahmetović je ovo novinarima rekao nakon sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je uz pomoć članova iz SDP-a (Mehmeda Bradarića i Krunoslava Vrdoljaka), SNSD-a (Staše Košarca i Dušanke Majkić) i SDS-a (Ognjena Tadića) informacija o stanju kriminaliteta u BiH, iako je usvojena od Vijeća ministara BiH, vraćena Ministarstvu sigurnosti BiH s naglaskom da je dopuni kako bi ona odražavala ukupan presjek stanja bezbjednosti u BiH u 2011. godini.

Protiv su bili Šefik Džaferović i Beriz Belkić, dok su Borjana Krišto i Nermina Zaimović – Uzunović (SDP) bile suzdržane.

Građani – gubitnici

Zamjenica predsjedavajuće Komisije Borjana Krišto (HDZBiH) upozorila je da je “nužno ozbiljnije se odnositi spram dokumenata te da ako je ocijenjeno da informacija nije kompletirana, nije ni trebala biti stavljana na dnevni red, a potom se skidati”, dok je drugi zamjenik Šefik Džaferović (SDA) ukazao kako njega niko nije konsultirao oko formiranja materijala koji će se razmatrati.

Protestirao je i član iz Stranke za BiH Beriz Belkić, koji je zatražio da se na sjednicu kao tačke dnevnog reda ne trebaju stavljati one za koje se zna da su nepotpune.
Ministar Ahmetović naveo je kako uvijek kada su u pitanju izvještaji Ministarstva sigurnosti BiH, predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić “gdje god je to moguće, pravi probleme, te da to radi vrlo smišljeno i kontinuirano”.

Izrazio je sumnju da će “nova vladajuća parlamentarna većina iznjedriti ljubav koja će izvesti BiH u okrilje Evropske unije, kao što se obećava”.

– Vjerovatno će na Komisiju sa novim ministrom sigurnosti u narednom periodu dolaziti dobri izvještaji, s obzirom na to da će ih dostavljati osoba koja dobro poznaje kriminal, samo što ne znam da li će u njemu biti obuhvaćena prava imena. Nisam optimista, jer BiH posebno kada je u pitanju segment sigurnosti, korača u ozbiljne probleme. Svugdje u svijetu je na djelu borba protiv kriminala i korupcije, a kod nas, u BiH, samo su zamijenjene teze – oni ulaze u institucije. To želi Zlatko Lagumdžija i to će morati objasniti građanima – zašto? Građani će biti najveći gubitnici i samo mi je žao što će veliki broj mladih ljudi napustiti ovu zemlju u narednom periodu, naglasio je Ahmetović, uz napomenu kako će građani BiH u predstojećem periodu “sami vidjeti šta će se sve desiti”.

(Oslobođenje.ba)