instant fap
NaslovnicaBiH

SDP: Uspostaviti nove odnose u što kraćem roku

SDP: Uspostaviti nove odnose u što kraćem roku

Glavni odbor SDP BiH utvrdio je neophodnost raskida partnerskih odnosa sa SDA i uspostavljanja odgovarajućih odnosa sa Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH, te nalažio uspostavljanje novih odnosa u što kraćem roku kako bi se ostvarila puna zaštita interesa BiH, njenih naroda i građana u institucijama vlasti.

Iz SDP BiH saopšteno je da ovaj zaključak treba realizovati i u kantonima gdje SDP participira u vlasti, a u kojima do sada nisu pokrenute promjene odnosa. Glavni odbor nalaže organizaciji SDP-a u Bosansko-podrinjskom kantonu da pokrene procedure koje će dovesti do promjene parlamentarne većine u ovom kantonu.

Glavni odbor je ocijenio da su sve aktivnosti na uspostavljanju parlamentarne većine u Savjetu ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH, skupštinama Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona provedene u skladu sa demokratskim opredjeljenjima i dokumentima SDP BiH.

Glavni odbor SDP-a je utvrdio da promjena parlamentarnih većina na bilo kojem nivou nema nikakve veze sa prejudiciranjem rješenja za implementaciju odluke “Sejdić-Finci” ili rješenja za Mostar.

Utvrđeno je da će SDP nastaviti i dalje da radi na iznalaženju rješenja u skladu sa svojim principima i interesima svih naroda i građana, te da su svi koraci ove partije usmjereni ka jačanju BiH, pa samim tim i promjene parlamentarnih većina na svim nivoima isključivo su usmjerene ka stabilizaciji BiH i zaštiti interesa građana.

Glavni odbor potvrdio je ispravnost i opravdanost provođenja politika SDP BiH, koji su u vezi sa ostvarivanjem neophodnih preduslova za njihovu realizaciju u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, navodi se u saopštenju.

Na sjednici održanoj juče u Zenici, Glavni odbor je dao jednoglasnu podršku svim organima SDP-a koji su proteklih sedmica intenzivno radili, a posebno predsjedniku Zlatku Lagumdžiji, za dosadašnje razgovore i vođenje pregovaračkog tima.

Svim članovima SDP-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, na pozicijama u upravama i nadzornim organima u javnim ustanovama i javnim preduzećima, u većinskom državnom vlasništvu, naloženo je da pojačaju aktivnosti i ubrzaju procese koji će stvoriti ambijent za pokretanje javnih radova, proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, te na jačanju kapaciteta BiH na evroatlantskom putu.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da koalicija SDA i SDP više ne postoji, ali da SDA neće odstupiti sa svojih pozicija, jer im ih nisu dale stranke nego građani BiH.