instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Legendarni Steve Jobs je prije 15 godina predstavio prvi iPhone

Legendarni Steve Jobs je prije 15 godina predstavio prvi iPhone

Magična revolucija u svijetu mobitela počela je 9. januara 2007. godine kada je legendarni osnivač Applea Steve Jobs predstavio prvi iPhone, uređaj koji je pomogao kompaniji da dostigne vrijednost od 3 biliona dolara.

Jobs je prije 15. godina predstavio svoj najvažniji uređaj, a to je iPhone. Bilo je to 2007. godine.

“iPhone je revolucionaran i magičan proizvod koji je doslovno pet godina ispred svakog drugog mobitela”, kazao je Jobs predstavljajući Appleov uređaj.

Tako je i bilo, jer je iPhone odmah promijenio svijet, tako da bi 15 godina kasnije bilo besmisleno sumnjati u činjenicu da je donio revoluciju i značajno utjecao na svakodnevnicu.

Godine 2007. je Apple vrijedio 174,03 milijarde, a u januaru ove godine je vrijednost iznosila 3 biliona dolara, ujedno i najviše za bilo koju drugu kompaniju ikada.

Prvi iPhone je imao srebreno kućište od brušenog aluminija, a aktuelni iPhone 13 ima aluminijski ram, stakleni prednji i stražnji dio te dolazi u pet boja.

Cijena prvog iPhonea je iznosila 499 dolara, imao je 4 GB interne memorije, a za 100 dolara više se mogla kupiti verzija sa 8 GB. Danas iPhone 13 Pro Max košta 1.099 dolara sa 256 GB interne memorije, dok verzija s 1 TB memorije košta 1.599 dolara.

U vrijeme kada se iPhone pojavio na tržištu, Instagram, Uber, TikTok, Twitch, Snapchat, Lyft, Tinder, Slack, Pinterest nisu ni postojali.

Prvi iPhone je imao samo jednu kameru postavljenu na stražnjoj strani, a najnoviji iPhone ima četiri kamere, tri nazad i jednu naprijed.

Također, prvi iPhone nije imao copy – paste opciju teksta, ona je postala dostupna tek 2009. godine dolaskom iPhone OS-a 3.

Prvi iPhone je imao 15 aplikacija, a to su Calendar, Camera, Clock, Contacts, iPod, Maps (Google Maps), Messages, Notes, Phone, Photos, Safari, Stocks, Voice Memos, Weather i Settings.

Dosad je Apple predstavio ukupno 33 modela iPhonea, a trenutno prodaje osam.

Prvi iPhone nije mogao snimati klipove, a danas iPhone 13 Pro može snimati 4K video pri 60fps, pa čak 4K 30fps video u ProRes formatu.

Do danas je iPhoneom snimljeno nekoliko filmova među kojima su Unsane, Tangerine, Detour, High Flying Bird, Snow Steam Iron i Lady Gaga: Stupid Love (tehnički videospot).

Prvi iPhone nije podržavao slanje MMS poruka, ta opcija je omogućena dolaskom iPhone OS-a 3.

Ovaj uređaj je imao 3,5-inčni ekran, dok iPhone 13 Mini ima 5,4-inčni ekran, iPhone 13 posjeduje 6,1-inčni, a iPhone 13 Pro Max 6,7-inčni ekran.

Aplikacija FaceTime se pojavila 2010., a iMessage 2011. godine. App Store prodavnica je u funkciji od 10. jula 2008. godine kada je imala 500 aplikacija, a trenutno ih ima 1,8 miliona.

Apple je za 74 dana od predstavljanja prvog iPhonea prodao milion primjeraka, a 2018. godine je imao 216,7 miliona prodanih iPhonea. To znači da se svakih 1,5 dana prodalo oko milion iPhonea. Kompanija je prestala objavljivati broj prodanih iPhonea nakon 2018. godine.

KOMENTARI