instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Leteći “Burza” prelazi u Buzet

Leteći “Burza” prelazi u Buzet

Amel Burzić, nekadašnji igrač RK „Sana 7“ iz Sanskog Mosta, a trenutno RK „Bihać“, će promjeniti sredinu. Naime, ovaj ljevoruki golgeter će karijeru nastaviti u RK „Buzet“ iz istoimenog grada koji se nalazi u Istarskoj županiji u Hrvatskoj.

Za jednog od najtalentiranijih, a po mišljenju mnnogih i najboljih sanskih rukometaša u post ratnom periodu, ovaj transfer bi trebao biti odskočna daska za prelazak u veći klub. Naime, radi so o izuzetnom kvalitetnom igraču koji igra na poziciji desnog beka, čiji je prosjek golova 9 po utakmici .No, mora se reći da Burzić nije ima sreće u svojoj sportskoj karijeri. Još kao dječak, za razliku od svojih vršnjaka koji su trčali za nogometnom loptom, Amel je pokazao ljubav za ovaj popularni sport.

Sa sedam godina je njegov talenat na igralištu Doma mladih primjetio dugogodišnji trener „Sane 7“, Ibrahim Alihodžić, i odveo ga u omladinske selekcije sanskog rukometnog kluba.Mladi Burzić je ukazano povjerenje iskoristio, te uz dosta odricanja zbog napornih i svakodnevnih treninga postaje okosnica omlasinskiih selekcija, a kasnije i seniorske ekipe.

Velike zasluge za njegov igrački napredak pored trenera Alihodžoća pripadaju i sportskom radniku rahmetli Denijalu Taliću, nekada alfi i omegi u sanskom rukometnom klubu. Odlične igre mladog Burzića nisu ostale nezapažene od većih kluboba i sa 15 godina odlazi u sarajevsku Bosnu.

No, bio je mlad za prvu ekipu Sarajlija i vraća se u Sanski Most, gdje polusezonu igra u „Sani 7“. On nastavlja sa vrhunskim partijama i ubrzo dolazi nova ponuda i prelazi u RK „Kanjanj“ gdje postaje jedan od glavnh igrača, a klub ulazi u Premijer ligu BiH.

No, onda slijede povrede, jedna za drugom i potom operacija križnih ligamenata lijevog koljena u Matuljima kod Opatije. Slijedi više od godinu pauze, ali se Burzić ne predaje, uspješno se oporavlja, počinje sa treninzima i ubrzo se vraća u staru formu. Obzirom da su i Kakanjci napustili premijeligaško društvo, vraća se ponono u svoj prvi i voljeni klub, ali onda dolazi punuda iz Bihaća koju ne odbija.

Tokom karijere Burzić je imao mnogo ponuda da zaigra u većim klubovima, a neostvarena želja je da obuče dres reprezentacije BiH. Slobodno možemo reći, da nije bilo povreda taj san bi i ostvario. Burzić je na manifestaciji „Izbor spoortiste godine Sanskog Mosta“ proglašen najboljim juniorom, a posebno priznanje je dobio povodom proslave 50 godina sanskog rukometnog sporta.

Želimo mu puno sreće i zdravlja, a ne sumnjamo da će kao što je to bio u Sanskom Mostu, Kaknju i Bihaću, i u Buzetu postati ljubimac tamošnje publike. Amele sretno

KOMENTARI