instant fap
NaslovnicaMagazin

LiFi je tehnologija sto puta brža od Wi-Fija

LiFi je tehnologija sto puta brža od Wi-Fija

Božićne lampice usporavaju vaš Wi-Fi jednako kao i sva druga elektronika koja se nalazi u vašim stanovima, nemate zašto brinuti oko ukrašenosti svog doma.

Što je LiFi?

Wi-Fi je slučajno otkriven 1992. godine i otad je donio revoluciju u svijetu komunikacija, ali LiFi je novi igrač u gradu koji će radiovalove zamijeniti svjetlošću.

Što kada bi svaka žarulja u vašem stanu zapravo služila za postizanje nevjerojatnih internetskih brzina? To je premisa iza LiFi tehnologije koja koristi svjetlost za prijenos podataka.

LiFi bi trebao biti učinkovit, dostupan svuda (jer već imate mjesto za žarulju u svakoj sobi), a i siguran jer svjetlo ne prolazi kroz zidove pa je prijenos podataka znatno sigurniji i dostupan je samo korisnicima u istoj prostoriji.

Naravno, u ovoj relativno ranoj fazi, LiFi ima svojih nedostataka kao što je rad na svježem zraku gdje žarulje nisu svakodnevna i preučinkovita pojava. Timovi vrhunskih stručnjaka rade na otklanjanju nedostataka i ovu tehnologiju nestrpljivo iščekujemo u svakodnevnoj upotrebi.

Estonska tehnološka tvrtka Velmenni je prošli tjedan uspjela postići brzinu od 1 Gbps u stvarnom uredskom okruženju. Ranije ove godine, istraživači sveučilišta u Oxfordu su postigli brzinu od 224 Gbps (u laboratorijskom, strogo kontroliranom okruženju što ipak nije realno okruženje) što bi značilo da možete skinuti 18 hollywoodskih blockbustera u jednoj jedinoj sekundi.

Čini nam se da nas očekuje svijetla budućnost gdje će brojne ulične lampe koje siju svjetlost crvenkastožutu služiti kao brze ibesplatne pristupne točke za sve vaše internet potrebe.

ides

KOMENTARI