instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Lijekovi u BiH će uskoro biti jeftiniji?

Lijekovi u BiH će uskoro biti jeftiniji?

Dugo očekivano prilagođavanje cijena lijekova u BiH cjenovnicima u apotekama u regionu konačno je na pragu, jer je Vlada FBiH napokon donijela odluku da od Savjeta ministara BiH zatraži hitno donošenje novog pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova.

Pojednostavljeno, kada taj pravilnik bude usvojen, brojni medikamenti, koji su sada znatno skuplji kod nas, nego, recimo, u Srbiji, trebalo bi da pojeftine, pišu Nezavisne novine.

Usvajanjem tog pravilnika, na šta se čeka godinama, dostizaće se godišnje uštede teške više od 100 miliona KM, a sada je načinjen veliki iskorak da do toga i dođe.

– Vlada FBiH će se obratiti Vijeću ministara BiH i tražiti žurno donošenje esencijalne liste lijekova u BiH, kao i novog pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, ali uz striktno poštivanje propisanih procedura utvrdenih Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, saopšteno je u petak iz Vlade FBiH.

Ovakav razvoj situacije pozitivno je iznenadio Banjalučanku Draganu R., koja, kako priznaje, svaku posjetu Beogradu koristi da bi dopunila svoju kućnu apoteku.

“Zašto i ne bih kada su u Srbiji pojedini lijekovi i do pet puta jeftiniji nego u Banjoj Luci? Recimo, ja tamo kupujem nimulid, koji u Beogradu košta oko marku, a u Banjoj Luci čak 5,5 maraka”, kaže ova Banjalučanka.

Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, rekao je za  da sve države imaju esencijalnu listu lijekova, kao i pravilnik koji reguliše njihovu cijenu.

– Sve se to radi da bi ostalo više novca u budžetima i da bi se taj novac mogao uputiti na druge strane. U svakom slučaju, građani bi od toga trebalo da imaju koristi, rekao je Zolak.

KOMENTARI