instant fap

Lipovača prijeti batinama

U Bosanskoj Krupi jučer je održan sastanak sindikalista i željezničara sa predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti povodom najavljenog ukidanja Unske pruge, jedine željezničke linije koja povezuje Unsko-sanski kanton sa ostatkom svijeta.

– U pitanju je opstanak tri para lokalnih linija za koje Željeznice Federacije smatraju da su neprofitabilne i kao takve, a zbog nesufinansiranja lokalnih vlasti, žele ih ukinuti od 1. decembra. Od Vlade USK-a smo saznali da takav zahtjev o sufinansiranju nikad nisu ni dobili, a prema nezvaničnim procjenama, ove tri linije na godišnjem planu koštaju oko 500.000 maraka, kazao nam je Igor Boban, predsjednik Sindikata željezničara. Na ovaj način, istakao je on, oko 300 radnika željeznica iz USK-a bilo bi prebačeno na posao u Tuzlu, Sarajevo ili Zenicu.

Načelnici Bosanskog Novog, Bosanske Krupe i Bihaća na sastanak su poslali zamjenike, dok je kantonalni premijer Hamdija Lipovača došao i uputio oštru poruku upravi Željeznica. – Što se tiče vas radnika, mi smo na istoj strani, ali taj zahtjev direktora Željeznica Nedžada Osmanagića, čija je smjena pokrenuta, predstavlja čisto ucjenjivanje Krajine.

Ne radi se o novcu, nego o principu, jer ni drugi kantoni ne sufinansiraju željezničke linije koje su jednako neprofitabilne. Spreman sam da zajedno sa radnicima prvi odem na proteste u Sarajevo, sačekamo Osmanagića i dobro ga namlatimo, jer ako hoće krajiški odgovor, dobiće pravi krajiški odgovor, kazao je Lipovača na sastanku sa željezničarima. Ogorčeni su i radnici željeznice USK-a, ali oni ipak ne žele da ih se uvlači u političke igre ni sa jedne strane.

KOMENTARI