Ljude razbjesnila zlatna kocka vrijedna 20 miliona KM: Bogati nas ismijavaju?

HomeMagazin

Ljude razbjesnila zlatna kocka vrijedna 20 miliona KM: Bogati nas ismijavaju?

Reakcije Amerikanaca kada prvi put probaju sarmu, burek, ćevape, baklavu… (VIDEO)

Kocka Castello najnovija je skulptura njemačkog umjetnika Niclasa Castella. Izrađena je od 184.1 kilograma čistog 24-karatnog zlata, piše ArtNet. U srijedu je bila izložena u Central Parku u New Yorku.

Umjetnik je rekao da kocka nije na prodaju, ali da njena materijalna vrijednost iznosi oko 11.7 miliona dolara ili oko 20 miliona KM.

Izjavio je da želi “stvoriti nešto što je izvan našeg svijeta, nešto što je nematerijalno”.

Također se izdaje i kriptovaluta, nazvana Castello Coin. Može se kupiti online po cijeni od 44 centa, a NFT aukcija je zakazana za 21. februar.

Fotografija kocke Castello ubrzo se proširila društvenim mrežama.

Bogati to rade kako bi ismijali nas ostale koji smo radnička klasa. Ovako izgleda zlo“, jedan je od komentara na Twitteru, prenosi Index

“Zlato je, dušo. Ali kocka Niclasa Castella nije ništa novo u umjetnosti”, “Razmišljao sam koja je svrha ovog umjetničkog djela. Znam da je jedna od njih lansirati Castello Coin, ali druga je svrha da vas navede na razmišljanje o vrijednosti. Tržište kaže da vrijedi toliko. Ljudi su vrijedni i daju vrijednost predmetima”, pisali su drugi.

“Ako ste se ikada osjećali manje vrijednima, sjetite se da je ovaj umjetnik imao pristup 24-karatnom zlatu i on je od toga napravio kocku”, našalio se jedan Twitteraš, a na društvenoj mreži osvanuli su i brojni memovi.

“Usavršavamo li u međuvremenu umjetnost samog života? Bilo bi teško izvući taj zaključak kada je njemački umjetnik izložio svoju šuplju zlatnu kocku. Njegov plan ju je prodati kao NFT”, “Jeste li vidjeli tu glupu kocku? Umjetnik Niclas Castello mogao bi biti samo savršeno utjelovljenje problema s elitističkim umjetničkim svijetom”, još su neki od komentara.

“Kako bi skrenuo pažnju na nadolazeće lansiranje svoje nove kriptovalute, njemački umjetnik Niclas Castello podigao je ovu kocku u Central Parku. Prije 4 dana jedan čovjek je preminuo nedaleko od ove lokacije”, napisala je jedna korisnica Twittera.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: