KADA JE pripremanje slastica u pitanju, bosanska kuhinja prepuna je recepta s turskim utjecajima. Takvi recepti, poput neizostavnih baklava, obično sadrže preljeve od vode i šećera ili meda. Ovakvi kolači su jako slatki i obično se pripremaju za posebne prilike. No, svakodnevni bosanski kolači su jednostavni, jeftini i brze pripreme te naprosto neodoljivi. Recept za jedan takav kolač donosi nam ekipa s bloga cosmo2503.
Sastojci:
- 250 grama maslaca
- 500 grama brašna
- 60 grama šećera
- šećer u prahu
Priprema:
Maslac i šećer pjenasto izradite pa dodajte brašno. Izmiješajte sastojke kako bi dobili tijesto koje će te oblikovati u kuglu i ostaviti da se hladi u hladnjaku oko sat vremena.
Ohlađeno tijesto podijelite na četiri dijela. Od svakog dijela oblikujte duge valjke debljine otprilike debljine prsta. Tijesto zatim izrezati na lokume dužine pet centimetara.
Na pleh stavite papir za pečenje i poredajte lokume među kojima ostavite razmak imajući u vidu da će lokumi uzrasti. Pecite ih 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Još vruće lokume uvaljajte u šećer u prahu i pustite da se ohlade.
Lokume možete spremiti u posudu s poklopcem i uživati u njima danima.
KOMENTARI