instant fap
NaslovnicaVijesti

Loše vijesti iz eurozone pritišću tečaj eura

Loše vijesti iz eurozone pritišću tečaj eura

Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima deviza blago oslabio prema dolaru, nakon što je Fed razočarao ulagače, a na ruku mu nisu išli ni sumorni makrogospodarski pokazatelji iz eurozone, posebno iz Njemačke, kao ni nastavljen rast troškova zaduživanja Španije.

Euro je tako bio na manjem gubitku prema dolaru, od 0,1 posto, i njime se trgovalo po 1,2695 dolara.

Dan ranije bio je poskočio na 1,2744 dolara. Jedinstvena evropska valuta prema japanskoj je pak ojačala za 0,4 posto, dosegnuvši 101,53 jena, najvišu razinu od 23. svibnja.

I dolar je zabilježio najvišu razinu u mjesec dana prema jenu, ojačavši na 79,958 jena. Dolar je ojačao prema euru jer je tržišta razočaralo što američka središnja banka

Fed nije odlučio poduzeti jače mjere popuštanja monetarne politike, čime bi poduprla rizičnije valute. Fed je zasad samo odlučio produljiti na idućih šest mjeseci program kupovine obveznica u sklopu tzv. ‘Operacije Twist’, nakon njegova isteka krajem juna.

Euro se našao pod pritiskom novih sumornih podataka iz gospodarstva eurozone koji svjedoče o drugom uzastopnom mjesečnom padu poslovnih aktivnosti u junu, pri čemu su proizvodne aktivnosti u 17-članom bloku pale na najnižu razinu u posljednje tri godine.

U Njemačkoj, koja je dosad relativno uspješno odolijevala krizi, aktivnosti su u junu smanjene drugi mjesec zaredom, i po najvišoj stopi u zadnje tri godine. Budno praćeni pokazatelji londonske tvrtke Markit navode na zaključak da je eurozona u drugom tromjesečju možda zabilježila pad gospodarske aktivnosti, prenosi poslovni.hr.

Sveukupno podaci ukazuju na sumorne izglede i dodatno podgrijavaju spekulacije da bi Evropska centralna banka (ECB) uskoro mogla smanjiti ključne kamatne stope, što je ulagačima dalo povoda za prodaju eura.

Osim makrogospodarskih pokazatelja, na ruku euru nije išao ni novi skok troškova zaduživanja Španije koja je danas prodala 2,2 milijarde eura srednjoročnog duga, ali uz znatno višu cijenu.

“Fedova odluka donekle je razočarala tržišta, no barem je produljen program kupovine obveznica ‘Operacija Twist’. Danas nas očekuje promjenjiva trgovina, uz oscilacije u oba smjera. Tržišta čekaju poteze centralnih banaka ili neku vijest vezanu za dužničku krizu eurozone”, kazao je Lutz Karpowitz, valutni strateg u Commerzbanku.