instant fap
NaslovnicaSanski Most

Info ploče rekonstrukcije mosta

Info ploče rekonstrukcije mosta

Radnici preduzeća „Prijedorputevi“ jučer su postavili info ploče o početku radova na rekonstrukciji gradskog mosta.

Iz ovog preduzeća danas smo dobili potvrdu kako će građevinski radovi početi za nekoliko dana, te da su potrebne pripreme za njihovo otpočinjanje pri kraju. U međuvremenu okončane su sve procedure oko izbora firme koja će izvoditi nadzor nad građevinskim radovima. Izabrana sarajevska firma „TŽI inžinjering“, za nekoliko dana će uvesti izvođača, preduzeće „Prijedorputevi“  u građevinske radove.

Na početku će uslijediti radovi ojačavanja nosećih stubova na mostu kako bi se na taj način učvrstila noseća konstrukcija budućeg objekta koji će imati veće gabarite od sadašnjeg gradskog mosta. Rok za završetak svih građevinskih radova iznosi 150 dana od trenutka otpočinjanja radova.  Idejnim projektom predviđeno je proširenje postojeće nosive konstrukcije mosta, čime bi se dobile dvije šire kolovozne trake kao i trotoarske površine. Također, planirana je izgradnja balkona s obe strane mosta gdje bi bilo omogućeno zaustavljanje i odmor pješaka.

Projekat također podrazumjeva prilagođavanje postojećih saobraćajnica, a posebna atrakcija biće vodena zavjesa s jedne i druge strane mosta koja će se prostirati cijelom njegovom dužinom.  Sadašnji gradski most u Sanskom Mostu izgrađen je sredinom pedesetih godina i trenutno se nalazi u oronulom stanju.  Istovremeno s radovima na rekonstrukciji mosta izvodiće se radovi i na rekonstrukciji komunalne infrastrukture koja se nalazi ispod ovog objekta. Ukupna investicija ovog projekta iznosi milion i sto hiljada maraka, sredstva su najvećim dijelom obezbjeđena iz federalnog budžeta, nalaze se na posebnom računu i operativna su. Rekonstrukcija gradskog mosta je najveći infrastrukturni projekat koji se realizira ove godine na području općine Sanski Most.