Lovci “dobili” lovišta

HomeUncategorized

Lovci “dobili” lovišta

Paraglajderske vratolomije Mirze Džamastagića

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede USK i lovačkih organizacija potpisali su ugovore o dodjeli lovišta na području kantona.

Za razliku od ranijih godina, kada su se lovišta privremeno dodjeljivala, ovaj put riječ je o gazdovanju na period od 10 godina. Sasvim dovoljno vremena da lovačke organizacije naprave i realiziraju dugotrajne planove koji će kvalitetno urediti oblast lovstva.

Put do realizacije ovog ugovora bio je dug, jer je trebalo mijenjati kompletno zakonodavstvo u ovoj oblasti, obzirom da su sve do 2006. godine na snazi su bili propisi preuzeti iz bivše države kao i dobijanje tek privremenih dozvola za gazdovanje lovištima.

Prema riječima predsjednika Lovačkog društva „Sana“, Izeta Alagića, ovo je njih veliki događaj, budući da su sada u prilici dugoročno planirati gazdoovanje lovištem na području Općine Sanski Most. „Privremena dodjela lovišta na period od godinu dana nije nam davala dovoljno sigurnosti da ćemo baš mi svake godine upravljati lovištem. Sada smo u prilici da u narednih deset godina planiramo i ostvarimo realizaciju bronih projekata u oblasti lovstva.“, istakao je Alagić.

On je dodao kako su pred lovačkim organizacijama sada brojne obaveze, kao što su zaštita lovišta, divljači, eko-sistema, te ozbiljnija kontrola pri korištenju oružja. Potpisivanju ugovora o lovištima prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova USK, Senad Kljajić. I sam član jednog od lovačkih udruženja, ministar je napomenuo da će uskoro uslijediti usaglašavanje zakonskih propisa na svim nivoima vlasti u državi sa evropskim standardima, a koji se odnose na čuvanje i nošenje oružja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: