Manhattan dobija plutajući samoodrživi kampus

HomeTech & Gadgets

Manhattan dobija plutajući samoodrživi kampus

Prvi iPhone s USB-C portom se prodaje na aukciji, cijena dostigla 80.000 dolara

Pandemija koronavirusa je požurila čovječanstvo u novu eru održivosti i svijesti o okolini, a jedna kompanija 3deluxe je odlučila napraviti projekt na Manhattanu koji ističe ove vrijednosti.

Manhattan će dobiti samoodrživi plutajući i ekološki prihvatljivi kampus koji će za svoje potrebe stvarati energiju i vodu.

“Nakon šokantne pandemije i društvene polarizacije u proteklim godinama, postoji želja za pozitivnu prodaju. Vrjeme je da arhitektura i urbanizam izaberu ambiciozniji pristup u humanizaciji našeg životnog prostora”, rekao je direktor kompanije 3deluxe Dieter Brell.

Kampus će biti komunikativna platforma koja će “štititi sav život na kopnu i moru te pomjerati granice dizajna, poručuju iz kompanije.

Kreatori platforme vjeruju da ovakve građevine moraju vraćati onoliko koliko uzimaju pa će stoga plutajući kampus koristiti najnovije tehnologije za pročišćavanja zraka te da će imati vjetroelektrane, fotonaponske sisteme, morske elektrane i biorekatore kako bi se osigurala što manja emisija gasova i potpuna samoodrživost. To znači da će platforma proizvoditi svu potrebnu energiju i vodu te da neće ništa uzeti od planete što ne može vratiti.

Osim toga, platforma je zaštićena od rastućeg nivoa mora, što je jedan problem manje. U budućnosti, ako stanovnici Manhattana odluče da žele više prostora, struktura se može proširiti, a to je sjajna vijest za već “prenatrpani” grad.

Iz kompanije 3deluxe strukturu nazivaju “platformom ssa stavom prema relevantnim društvenim pitanjima kao što su zaštita klime, prirode, zajednička odgovornost, otvorenost i transparentnost”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: