instant fap
NaslovnicaTech & Gadgets

Teleskop Hubble bi mogao preživjeti, NASA će pokušati pokrenuti rezervni kompjuter

Teleskop Hubble bi mogao preživjeti, NASA će pokušati pokrenuti rezervni kompjuter

Svemirski teleskop Hubble još uvijek ima šansu da preživi nakon što je američka svemirska agencija NASA obavila analizu procijenivši potencijalne faktore i rizike prebacivanja na pomoćni hardver, koje bi se moglo dogoditi ove sedmice.

Ukoliko sve prođe prema planu, u NASA-i se nadaju da će spasiti “život” teleskopa Hubble. Eksperti još uvijek pokušavaju ustanoviti uzrok kompjuterskog problema zbog kojeg je kompjuter ugašen. Moguće je da se radi o degradaciji memorijskog modula, a to je najnoviji problem u nizu većih i manjih poteškoća vremešnog teleskopa lansiranog 1990. godine.

NASA-ini stručnjaci u Centru za svemirske letove Goddard u Marylandu su pokušali ponovo pokrenuti kompjuter, ali se on ponovo ugasio i ostao u takvom stanju uprkos novim pokušajima pokretanja. Jedna od opcija pokušaja oživljavanja Hubblea je prebacivanje na rezervni kompjuter, tako da je NASA krajem juna i početkom jula vršila pripreme i obavila testne procedure, a napravljeni su i potrebni koraci potrebni za aktiviranje pomoćnog hardvera na svemirskom teleskopu. Sada je NASA spremna za prebacivanje Hubblea na rezervni kompjuter koji bi, ukoliko “oživi”, trebao biti u funkciji još nekoliko godina. Novi svemirski teleskop pod nazivom James Webb bi trebao biti lansiran ove godine nakon višegodišnjeg odgađanja.

Međutim, James Webb ima nekoliko nedostataka u poređenju s prethodnikom. On će biti stacioniran mnogo dalje od Zemlje, tako da će u slučaju potrebe popravka NASA morati uložiti više resursa i logistike nego da se kojim slučajem nalazi u nižoj orbiti Zemlje. Osim toga, nema UV mogućnosti, zbog čega NASA apeluje na astronome da provedu što više istraživanja bazirana na UV svjetlu.

Ukoliko se ponovo aktivira, Hubble će ostati u funkciji još nekoliko godina, ako pokušaji oživljavanja propadnu, NASA bi ga mogla pomjeriti na poziciji za eventualni ulazak i sagorijevanje u atmosferi Zemlje. No, ako preživi, Hubble bi trebao poslužiti za još nekoliko važnih istraživanja. Također, mogao bi se pomjeriti u višu orbitu i ostati kao podsjetnik na revolucionarnu astronomiju.

KOMENTARI