HomeSanski Most

Manifestacija „Dani rijeke Sane”

Apel za pomoć sestrama Halkić

Manifestacija „Dani rijeke Sane 2012 – Ekološka štafeta Akva Sana“ održat će se 6. i 7. juna u svih sedam općina koje povezuje ova rijeka, a s ciljem podizanja svijesti o značaju i potrebi očuvanja životne sredine. Domaćin i organizator ove godine je Bosanski Novi, gdje je i održan prvi radni sastanak Organizacionog odbora ove tradicionalne manifestacije. Na sastanku je zaključeno da ekološka štafeta „Akva Sana 2012“ bude ponesena u srijedu 6. juna. Tog dana je predviđeno zahvatanje vode za ekološku štafetu na izvoru rijeke, a potom njen prolazak kroz Ribnik, Ključ, Sanski Most i Oštru Luku.

U četvrtak, 7. juna, eko štafeta će proći kroz Prijedor, a centralna manifestacija sa kulturno-umjetničkim i ekološkim programom bit će održana gradskoj plaži „Ada“ u Bosanskom Novom  u 18:00 sati, gdje će biti upriličeno i izlijevanje vode iz eko štafete na ušću Sane u Unu. Nošenjem eko štafete treba da se pokaže kako voda iz rijeke Sane treba da bude jednako čista  na njenom izvoru, kao  i na ušću.
Manifestacija „Dan rijeke Sane“ ustanovljena je na inicijativu OSCE-a i prvi put je održana 1999. godine, a u povodu  5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Njom se tada željela uspostaviti bliža saradnja i komunikacija među općinama koje se nalaze u različitim entitetima, a povezuje ih rijeka Sana. U kasnijim godinama općine su preuzele organizaciju ove manifestacije koja je potom dobila isključivo ekološki karakter. Održavanje manifestaciej podržavaju lokalne vlasti u općinama Mrkonjić Grad, Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštra Luka, Prjedor  i Bosanski Novi, kao i brojna udruženja, organizacije i institucije koje djeluju u ovom gradovima.

Na sastanku Organizacionog odbora manifestacije je zaključeno da se i ove godine, u skladu sa mogućnostima,u svim općinama organizuju ekološko – kulturni i zabavni sadržaji. Dolazak i ispraćaj eko štafete „Akva Sana 2012“ u općini Sanski Most bit će u srijedu, 6. juna, u 16.30 sati u parku na Zdeni.


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0