instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Mario zna 19 jezika, košta 15.000 € i plaše ga se

Mario zna 19 jezika, košta 15.000 € i plaše ga se

Najveće iznenađenje 50. sajma turizma ITB Berlin bio je radnik hotela Mario, inače robot.

 Na pedesetu godišnjicu ITB Berlin, najveće svjetske turističke berze, turističkim radnicima i investitorima predstavljen je Mario, prvi humanoidni robot koji je zaposlen na recepciji hotela Marriott Ghent.

Maria je kreirala belgijska kompanija KBMT, visok je 57 centimetara, težak je šest kilograma, govori 19 jezika i košta 15 hiljada evra.

Uz svoje kreatore i hotelske menadžere učestvovao je na panelu o uticaju razvoja vrhunskih tehnologija na razvoj hotelijerstva, kontroverznoj temi koja posebno zabrinjava zaposlene hotela, ako zaista jednog dana postanu nepotrebni.

Iako se roboti u hotelima za sad broje na prste jedne ruke, osim Maria u Belgiji nekoliko robota zaposleno je u hotelima u Silicijumskoj dolini, struka očekuje automatizaciju nekih hotelskih procesa u bliskoj budućnosti. U skladu sa rezultatima nedavnog istraživanja, najviše za svoja radna mjesta treba da s ebrinu portiri u hotelima, a u nekim slučajevima i recepcionari čiji bi posao mogli preuzeti roboti.

Doduše, više od polovine učesnika istraživanja na recepciji bi uz robote rado vidjeli i ljude kojima se mogu obratiti, dijelom zato sto ih brine da roboti neće razumjeti njihove šale. Robotima u hotelima najviše se protive gosti iz Njemačke te Britanci, a najviše ih podržavaju Kinezi.

Takođe, učesnici panela istakli su da je edukacija zaposlenih najbolji odgovor na robotsku konkurenciju – ljude ništa neće moći zamjeniti na visokokvalificiranim pozicijama, kao ni u hotelima visoke kategorije, kod kojih gosti očekuju individualan pristup.

KOMENTARI