instant fap

Mediteranska kuhinja dobra za zdravo srce kod žena

Mediteranska kuhinja dobra za zdravo srce kod žena

Međutim, utjecaj zdravstvenih benefita mediteranske ishrane na različite spolove sve donedavno nije bio detaljno istražen, piše Independent.

Nedavna studija provedena na Univerzitetu East Anglia pokazala je da su žene koje konzumiraju ishranu koja se sastoji pretežno od mediteranskih jela imale nižu stopu srčanih udara od muškaraca koji su jeli mediteransku hranu.

Prema nalazima objavljenim u časopisu American Heart Association, žene starije od 40 godina koje konzumiraju mediteransku hranu mogu smanjiti rizik od srčanog udara za više od jedne petine od ukupnog broja slučajeva.

Ailsa Welch, jedna od autorica studije, objašnjava da žene moraju sigurno slijediti mediteransku ishranu, a ne samo jesti neke od komponenata dijete kako bi smanjile šanse da dožive udar.

Mediteranska dijeta temelji se na specijalitetima iz Španije, Italije i Grčke, a mahom se sastoji od raznog voća i povrća, puno ribe, umjerene količine mliječnih proizvoda i male količine crvenog mesa. Specifična jela koja čine mediteransku ishranu mogu se razlikovati u zavisnosti od različitih kultura i etničkih grupa kojima jelo izvorno pripada.

KOMENTARI