IN MEMORIAM: Senad Kubat

HomeLokalne temeSanski Most

IN MEMORIAM: Senad Kubat

Važno je biti, šta?

19.12.2013. godine u 53. godini života preminuo je naš sugrađanin Senad Kubat.

Rođen je u Kaknju 1961. godine, ali je sticajem životnih okolnosti najveći dio života proveo u Bosanskoj Gradišci. U sjećanju Sanjana, ostaće upamćen kao dokazani patriota koji se odmah po izbijanju oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji uključio u političko i vojno organiziranje Bošnjaka i pripreme za odbranu od agresije. U ljeto 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane BiH biva teško ranjen i ostaje bez noge.

U nastavku odbrambeno oslobodilačkog rata bavi se logističkim poslovima dajući na taj način veliki doprinos u materijalno tehničkom opremanju Armije RBiH. Odmah po okončanju rata biva imenovan u Vladu USK kao ministar za boračka pitanja, a poslije toga ulazi u novinarsko publicističke vode osnivajući Nezavisni radio „Boston“, medijsku kuću koja je nekoliko godina bila veoma uticajna u medijskom spektru Unsko-sanskog kantona, pa i šire.

U poslijeratnom periodu bio je vrlo aktivan u životu grada angažirajući se u različitim oblastima društvenog života. Bavio se produkcijskim radom čiji je plod veći broj audio materijala i dokumentarnih eseja, a jedno vrijeme vodio je autorsku emisiju na NTV 101. Zalagao se za poštivanje prava pripadnika boračkih populacija i poboljšanje njihovog društvenog statusa. Kao čovjek privržen Islamu, zalagao se za afirmaciju islamskih vrijednosti i autentične bošnjačke kulture. U posljednje vrijeme pisao je zapažene kolumne na internetskim portalima u kojima je secirao aktuelno društveno političko stanje u našem društvu.

Koristimo priliku da se na ovaj način sa osjećajima tuge i sjete oprostimo sa našim suradnikom rahmetli Senadom Kubatom. Iako u teškoj bolesti, iznalazio je snagu ali volju da u teškim prilikama borbe za život preko našeg portala svojim veoma zapaženim kolumnama šalje posebno nama mlađima svevremenske pouke i poruke. 

 I u tako teškim trenucima shrvan teškom bolešću našao je snage da nama koji ostajemo šalje poruke istrajnosti u borbi za bolju i prosperitetniju BiH.  S tim ciljem  je među najboljim Krajišnicima stao i ‘92 godine ne štedeći ni zdravlje ni život.

Redakcija portala inmedia.ba je ostala bez suradnika koji je narodnim jezikom, jezikom razuma i ljudskosti slao dobronamjerne poruke svima nama koji smo ostali iza njega. U tom smislu redakcija mu šalje još jedan sellam uvažavanja i zahvalnosti za sve što je učinio za svoj narod, nas Krajišnike, Sanjane i državu BiH u cjelini…

Nek’ ti je vječni rahmet dragi naš Senade, a tvojoj porodici sabur i strpljenje želi redakcija portala inmedia.ba.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0