instant fap
NaslovnicaBiH

Milioni iz budžeta za obnovu voznog parka i izgradnju objekata

Milioni iz budžeta za obnovu voznog parka i izgradnju objekata

U dokumentu “Pregled višegodišnjih projekata” koji su izradile institucije BiH, a koji je sastavni dio budžeta BiH za 2012. godinu, kao višegodišnji projekat navedeno je finansiranje smještaja institucija BiH u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Mostaru, piše “Glas Srpske”.

Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 20 miliona KM. Iz budžeta BiH za te namjene će ove godine biti potrošeno 12,5 miliona, a 2013. godine 7,5 miliona KM.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH kao višegodišnji projekat finansira informatizaciju pravosudnih institucija u BiH, ukupne vrijednosti 19,93 miliona KM, a ove godine su za iste svrhe planirana dva miliona maraka iz budžeta institucija BiH i dodatna tri miliona od donacija.

Ministarstvo inostranih poslova BiH ogroman novac potrošiće na kupovinu, opremanje, rekonstrukciju i investiciono održavanje objekata u diplomatsko-konzularnoj mreži. Za te namjene planirano je više od 13 miliona maraka, a ove godine imaju na raspolaganju 3,9 miliona KM.

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH kao višegodišnji projekat navelo je digitalizaciju za koju je neophodno čak 36,93 miliona maraka. Ove godine za te namjene izdvojeno je 6,78 miliona KM koji su preneseni iz 2011. godine i dodatna četiri miliona planirana u ovogodišnjem budžetu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH kao višegodišnji projekat realizuje izgradnju objekata za regionalne centre u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, a za to im je potrebno 48,79 miliona. Ove godine za te namjene na raspolaganju imaju 24,5 miliona, iduće godine oko 13 miliona, a 2014. godine oko 7,2 miliona maraka.

Glavni projekat Ministarstva pravde je izgradnja državnog zatvora koji bi trebalo da košta oko 77,45 miliona. Za te namjene već je potrošeno oko 3,3 miliona, dok je ove godine planirano oko 6,6 miliona maraka. Za ovaj projekat je namijenjeno i više od 15 miliona iz donacija, te više od 30 miliona maraka dobijenih po osnovu kredita.

Među višegodišnjim projektima je i popis stanovništva, domaćinstava i stanova za koji je budžetom planirano 9,32 miliona KM.