instant fap

Ministar Halimović: Daleko smo od legalizacije marihuane

Ministar Halimović: Daleko smo od legalizacije marihuane

Januar je u Sjedinjenim Američkim Državama, i pored svih svjetskih problema, protekao u znaku legalizacije marihuane

Nakon što je Kolorado postao prva država SAD-a koja ju je uvela u zakon, cijela nacija upustila se u debate sa argumentima za ili protiv legalizacije. Čak je i predsjednik Barack Obama dao komentar da marihuana ni po čemu nije gora od alkohola.

Otvoren razgovor

Naši političari rijetko se upuštaju u komentarisanje dnevnopolitičkih stavova vodećih zemalja svijeta, a o ovoj temi njihovi istupi su još rjeđi.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović smatra da se i o ovoj temi treba otvoreno razgovarati, a za razliku od Obame, kaže da nikada nije konzumirao marihuanu, čak ni u studentskim danima.

– To je interesantno pitanje, ali, nažalost, tim se niko u Bosni i Hercegovini ne bavi, osim onih koji to rade, rekao bih, nekim crnim kanalima. Ja mislim da o tome treba razgovarati u svim medijima, kazao nam je Halimović.

CNN je nedavno objavio desetine statističkih izvještaja i naučnih istraživanja posljedica i opasnosti konzumacije marihuane u komparaciji sa alkoholom.

Tendencije u korist marihuane odnose se na činjenice da ona izaziva manju ovisnost od alkohola. Zatim, iako marihuana umanjuje motoričke sposobnosti, tek sa udjelom od pet posto navodi se kao uzrok saobraćajnih udesa, za razliku od 95 posto nesreća kod kojih je krivac alkohol.

Također, iako je utvrđeno da marihuana otvara apetit, statistike pokazuju da je za gojaznost u Americi veći krivac opet alkohol.

Ali, u odnosu na cigarete, marihuana nije zdravija, jer naučnici su izmjerili da ona sadržava 6 puta više katrana od cigareta.

Naučna istraživanja CNN-a čak su bila posvećena i intimnim odnosima. Alkohol, koji je smatran afrodizijakom, zapravo je štetan za intimnost zbog dehidracije koju izaziva. Kada je marihuana u pitanju, situacija za bračni krevet je još gora, jer naučno je dokazano da trava kod muškaraca drastično umanjuje libido.

Ali, protivnici legalizacije i u Americi kao najvažniji argument protiv marihuane ističu da stoniranje umanjuje radne sposobnosti, vodi u zapuštanje obaveza i lijenost.

Stranci inače i našu zemlju doživljavaju kao stonersku, ističući kao nedostatak činjenicu da se u BiH po cijeli dan sjedi u kafićima, ispija kafa i konzumiraju cigarete.

Kada bi se u tu priču uključila i marihuana, onda bi se radilo još manje.

Jedina pozitivna stvar iz Kolorada jeste činjenica da su njenim oporezivanjem zabilježili značajnu dobit. U našoj zemlji je van zakona, što znači da je domaća proizvodnja isključivo pravo kriminalaca, a ne seljaka i poljoprivrednika.

Trendovi Zapada

– Mi smo krenuli u neke od tih zakonskih propisa koji se odnose na poroke kao što su alkohol i cigarete. Vjerujem da će nas naš evropski put jednoga dana dovesti pred regulaciju i drugih poroka, ali mislim da smo u ovom momentu jako daleko od toga. Što se tiče prihodovne strane, kao u primjeru Amerike, mislim da naše poduzetništvo još ima mnogo drugih potencijalnih resursa i kapaciteta koje vrijedi iskorištavati i mi ćemo se truditi da ih stavimo u funkciju da bismo uopće mogli i doći u situaciju da jednog dana normalno razgovaramo o trendovima kakvi vladaju u zapadnom svijetu, kazao nam je ministar Sanjin Halimović.

KOMENTARI