instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Ministar Vojin Mijatović posjetio Sanski Most

Ministar Vojin Mijatović posjetio Sanski Most

Novoimenovani ministar razvoja, poduzetništva i obrta, i potpredsjednik Vlade Federacije BiH Vojin Mijatović, posjetio je danas Sanski Most. Resorni ministar u sklopu svoje prve radne posjete lokalnim zajedinicama u Unsko-sanskom kantonu, iskoristio je priliku da posjeti i naš grad.

Organizator posjete bilo je Udruženje privrednika općine Sanski Most, koji su ovaj dolazak ministra Mijatovića iskoristili kako bi ga upoznali sa aktuelnom situacijom u privredi na području naše općine, te otvoreno razgovarali o budućoj saradnji. Nakon susreta ispred prostorija udružena privrednika, uslijedio je obilazak nekoliko privrednih subjekata i firmi u našoj općini, koja svojim radom mogu poslužiti kao primjer uspješne poslovne priče.

Među njima je i firma SAP, koja se bavi proizvodnjom plastične stolarije, a čiji su svi proizvodni kapaciteti odnedavno smješteni u novoizgrađenom proizvodnom objektu, koji je smještena na magistralnom putu M-15 Sanski Most-Ključ, na adresi Bulevara 5. Korpusa. Inače firma SAP je priča o uspješnom porodičnom biznisu, koja je počela sa radom kao mali obrt, a danas je prerasla u respektabilan privredni subjekt.

Pored toga, ministar Mijatović je u pratnji svojih domaćina obišao i Poslovnu zonu Zdena, koja je u nastajanju i od koje se mnogo toga očekuje za privredni razvoj Sanskog Mosta. Ovom prilikom se susreo sa rukovodstvom firme Istrakom, koja je među prvima sve svoje proizvodne kapacitete locirala na ovom mjestu.

Isto tako, upriličen je i obilazaka firme HIK, koja je primjer uspješne poslovne saradnje lokalne zajednice i sanske dijaspore, koja stoji iza ove investicije. Inače pomenuta firma bilježi rast i ostvaruje iz godine u godinu sve veće prihode, i trenutno zapošljava oko 160 radnika, i ima ambicije daljeg rasta i širenja. Predstavnici svih firmi istakli su zadovoljstvo današnjom posjetom, tokom koje su mogli direktno da informišu ministra o problemima s kojim se susreću u poslovanju, te da predlože mjere i odluke koje će olakšati njihov rad.  

Nakon toga, u prisustvu općinskog načelnika Farisa Hasanbegovića, održan je zajednički sastanak sa privrednicima iz Sanskog Mosta. Između ostalog, i ovom prilikom je naglašena potreba bolje saradnje privrednog sektora sa donosiocima odluka sa svih nivoa u kreiranju boljeg privrednog ambijenta. Kao prioritet navodi se smanjenje doprinosa na plate, što bi omogućilo privrednicima da radnicima povise lične dohotke, te time zadrže radnu snagu i spriječe odlazak u inostranstvo. Pored toga, istaknuta je i važnost razvoja trenutnih i osnivanja novih novih industrijskih zona.

Politika treba biti servis privrede, istaknuto je na kraju, i samo zajedničkim radom i međusobnim uvažavanjem, u buduće bi trebalo donositi odluke koje će rasteretiti privredu i omogućiti brži i bolji razvoj.

KOMENTARI