instant fap
Naslovnicainmedia danas

Ministarstvo privrede USK i Federalno ministarstvo potvrdili: Lager ispunjava sve uvjete da vodi rudnik u Sanskom Mostu

Ministarstvo privrede USK i Federalno ministarstvo potvrdili: Lager ispunjava sve uvjete da vodi rudnik u Sanskom Mostu

Da kompanija Lager vodi rudnik u Sanskom Mostu po svim pravilima potvrdili su sad i iz Ministarstva privred USK i Federalnog ministarstva energetike i industrije.

“Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta”, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević.

Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija “Lager” ima koncesiju.

Kako navode iz Ministarstva, sastanku su prisustvovali predstavnici koncesionara, zatim Komisije za koncesije USK, glavni federalni rudarski inspektor i predstavnik općine Sanski Most, dok se nisu odazvali predstavnici mještana i nevladinih udruženja, o čemu smo već pisali.

“Konstatovano je da oni imaju sve dozvole za rad. Da bi se koncesija prekinula, mora postojati razlog zašto se prekida. U ovom trenutku, dok ne dobijemo i te izvještaje sa terena, ne vidimo način ni elemente koji bi doveli do raskida ugovora”, izjavio je Kardašević.

Podsjetimo, načelnik Sanskog Mostar Faris Hasanbegović pokrenuo je u Općinskom vijeću proceduru da se Lageru oduzme dozvola. Ono što je sporno jeste što Općina nema nikakve nadležnosti. A da se radilo o klasičnoj političkoj priredi govori i podatak da se nije ni pojavio na sastanku u Ministarstvu kako bi iznio svoje ‘argumente’.

Da Lager ispunjava sve svoje obaveze i da radi u skladu sa zakonima, potvrdilo je i resorno federalno ministarstvo.

Oni su u odgovoru Općinskom vijeću naveli da Lager poštuje koncesioni ugovor.

Evo tog rješenja:

No, ono što je pitanje jeste da li će kompanija Lager sad tužiti Općinu Sanski Most zbog nanošenja štete jer su pokrenuli proceduru iako su znali da nemaju nadležnost.

KOMENTARI