instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Mir je moj izbor

Mir je moj izbor

Danas je Međunarodni dan mira. Ovaj dan obilježava se brojnim aktivnostima koje imaju za cilj podizanje svijesti i podsjećanje javnosti na značaj i važnost mira.

Doprinos u obilježavanju ovog datuma dali su i učenici osnovnih škola iz Sanskog Mosta. „Međunarodni dan mira“ utemeljila je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija (UN) 1981. godine s ciljem obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

Tom prilikom  zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima. U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg dana mira, u nekoliko sanskih osnovnih školas upriličena izložba učeničkih likovnih i literarnih radova na temu “Mir je moj izbor”, koji su nastajali u okviru radionica, na kojima su učenici, članovi medijatorskih sekcija, mogli iskazati svoje razmišljanje i viđenje na temu izgradnje mira. U Osnovnoj školi Prva sanska škola, upriličena je izložba likovnih i literarnih radova, a učenici su izveli i prigodan program uz zajedničku plesnu tačku koja u sebi nosi univerzalnu poruku mira.

Učenici Osnovne škole Mahala na časovima medijatorske sekcije pisali su pjesme i priče o miru, te su danas u holu škole ostalim učenicima prezentirali svoje radove, a pored toga, od papira su izradili bijele ptice – simbol mira, koje su okačili po učionicama i hodnicima škole.

Nevladina organizacija Nansen dijalog centar iz Prijedora, već petu godinu zaredom organizuje obilježavanje 21. Septembra Međunarodnog dana mira. Toga dana, istovremeno u Sanskom Mostu, Prijedoru i Oštrol Luci, održava se program posvećen ovom danu, u kojem zajedno učestvovuju učenici osnovnih škola koji su uključeni u NDC program “Mirovno obrazovanje, prevencija i upravljanje konfliktom”.

Aktivnosti volonterski realizuju prosvjetni radnici i Nansen trenerice, voditeljice i članovi “Nansen vršnjačkih medijatorskih klubova i sekcija” koji djeluju u osnovnim školama. Osnovne škole iz Sanskog Mosta koje su uključene u ovaj projekat su Prva Sanska škola, Mahala, Hasan Kikić i Fajtovci.

KOMENTARI