Mjesečno za hranu 400, režije 190, obrazovanje 50, mobitel 40 KM

HomeVijestiBiH

Mjesečno za hranu 400, režije 190, obrazovanje 50, mobitel 40 KM

Jeste li primijetili da u velikim trgovinama u kojima kupujete namirnice nema prozora? Evo zašto je to tako

Prema rezultatima istraživanja o potrošačkim navikama u BiH koje je nedavno predstavila kompanija Visa, građani u BiH najveći dio svojih primanja izdvajaju za egzistencijalne potrebe, piše Večernji list BiH.

 Rezultati iz ovog istraživanja pokazuju kako najveći dio novca, više od polovine mjesečnog budžeta, odlazi na osnovne životne troškove.

Glavni mjesečni izdatak je hrana za koju prosječna porodica izdvoji oko 400 KM. Na drugom mjestu su komunalije, za što se izdvoji 190 KM, zatim roba široke potrošnje – oko 90 KM, obrazovanje – 50 KM te računi za mobilne telefone za koje porodica u prosjeku izdvoji 40 KM.

Kada je riječ o upravljanju osobnim budžetom, polovina ispitanika, tačnije njih 49 posto, kazala je kako nikada ne bi štedjela novac isključivo na hrani, ali oko 30 posto njih bi podjednako smanjilo troškove u nekoliko kategorija, kao što su kupnja, komunalije, obrazovanje, uključujući i hranu.

Kad je riječ o tome gdje potrošači uglavnom kupuju, općenito, 80 posto ljudi hranu i piće kupuje u supermarketima i hipermarketima, a 57 posto u manjim trgovinama.

Specijalizirane trgovine odjeće i butici privlače više od 60 posto potrošača, dok se 53 posto odlučuje za kupnju u trgovačkim centrima, a samo 8 posto odjeću i obuću kupuje u outlet centrima, pokazalo je istraživanje.

Način plaćanja i mjesto

Visa menadžerica za BiH, Makedoniju, Albaniju i Kosovo Biljana Petruševska-Trajkovska naglasila je kako je gotovina dominantno sredstvo plaćanja i u BiH i u inozemstvu.

Tri mjesta na kojima se najčešće koristi gotovina su barovi i kafići (81 posto), restorani (77) i manje trgovine (71 posto).

Istraživanje je pokazalo kako se u super i hipermarketima debitne kartice koriste podjednako često kao i gotovina. Većina korisnika kartica potvrdila je kako se osjeća potpuno ugodno dok koristi karticu, dok je pet posto potrošača zabrinuto da može imati problem pri korištenju kartice na mjestima prodaje.

Muškarci češće od žena koriste kartice prilikom plaćanja tehničke robe, odjeće, obuće, kao i na benzinskim crpkama.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0