Mjesto na kojem se spajaju dva toka rijeke Sane

HomeSanski MostLokalne teme

Mjesto na kojem se spajaju dva toka rijeke Sane

Riješen problem puta prema rijeci Sani u Čaplju

U blizini sela Donja Pecka, na razmeđu opština Mrkonjić Grad i Ribnik, u hladu šumovitih visova i stoljetnih stabala, izvire Sana, jedna od najčistijih i najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini.

Dobila je ime od starih Rimljana zbog svoje čistoće i ljekovitosti, a etimološki korijen njenog naziva je imenica “sanus”, što znači zdravlje.

Legenda kaže kako su poslije krvavih bojeva s ilirskim plemenima, izranjavani rimski legionari liječili povrede pored njenih čistih virova i brzaka. Impresionirani njenim tajnovitim ljekovitim svojstvima, legionari rijeci dadoše takvo ime.

Sana nastaje od tri jaka kraška vrela, čiji se tokovi na jednom mjestu spajaju u jedinstvenu riječnu maticu.

Raj na zemlji

Voda je milionima godina dubila tvrdu krašku stijenu, strpljivo pronalazeći načine da tajnovitim podzemnim labirintima izbije na površinu.

Ovom biseru u srcu Krajine se na njenom putu pridružuju brojni veći ili manji izvori, tvoreći sa gustom i zelenom šumom i netaknutom prirodom pravi raj na Zemlji.

U donjem toku, od izvora pa sve do Ključa, Sana je brza rijeka, dok na svome putu od Ključa do Sanskog Mosta ima mnogo mirniji tok. Kod mjesta Vrhpolje prima Sanicu, svoju najveću i vodom najbogatiju pritoku, koja izvire dvadesetak kilometara od ušća, u blizini istoimenog mjesta. Poslije Sanskog Mosta gubi sve odlike kraške rijeke i poprima osobine mirnog i ravničarskog toka.

Prirodu nismo naslijedili od svojih predaka, već smo je posudili od naših potomaka, kaže stara indijanska izreka. Hoćemo li Sanu sačuvati za buduće generacije, to zavisi od nas samih.

foto Vujičić Nenad

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0